• Compromís per Paterna aconseguix que la Fiscalia òbriga les diligències d’investigació penal per l’abandó, degradació i destrossa de la troballa arqueològica
  • La Fiscalia investigarà les repercussions de les actuacions urbanístiques sobre el jaciment romà

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, afirma que “el pas donat endavant per la Fiscalia, que obri diligències d’investigació penal sobre la greu i irreparable destrossa del jaciment romà de Paterna, inicia el camí a determinar qui és el responsable de l’abandó, la degradació i la destrucció de la Vila Romana del municipi. Volem que es depuren les responsabilitats sobre els danys irreparables fets al patrimoni històric de Paterna”.

“Sabem que de moment s’investigarà la denúncia que hem presentat en Fiscalia, on alertàvem del mal estat de la Vila Romana, provocat per la seua nul·la conservació, que podria derivar en una possible desaparició de les estructures trobades, així com que aquest bé passara a ser propietat d’una entitat bancària”.

En aquest sentit Ramón assenyala que la parcel·la municipal on es troba la Vila Romana “té una hipoteca amb Bankia per valor de 1,2 milions d’euros. Deute hipotecari que és el resultat de la compra que li fa SUMPA a l’Ajuntament de la parcel·la. Una operació ‘made in Agustí’ per a augmentar els ingressos de l’Ajuntament a costa d’incrementar el forat econòmic de SUMPA, ara en concurs de creditors. Unes despeses per a l’arruïnada empresa pública a les quals hem d’afegir els 300.000 euros de l’excavació arqueològica, fins el moment abandonada”.

“Durant dos anys Compromís ha demanat a l’equip de govern municipal que es fera càrrec de la troballa, amb alguna actuació arqueológica i amb mesures de protecció per a evitar que la degradació del que encara es conserva no anara a més. Però totes les nostres peticions s’han quedat en el calaix del PP”.

“Per tot això li demanàrem a la Fiscalia que s’obriren les diligències prèvies pertinents per a depurar les responsabilitats administratives i/o penals derivades de l’acció u omissió que han acabat en una situació que pot ser constitutiva de pressumpte delicte contra el patrimoni històric i cultural de Paterna”.

Segons explica el regidor Ramón, “des de Compromís hem denunciat públicament l’abandó que ha fet el consistori del seu patrimoni, en concret d’un patrimoni que demostra els orígens romans de Paterna. També hem adreçat preguntes a SUMPA, hem fet requeriments, i fins el moment no hem rebut una resposta que incloga la presa de mesures per a protegir aquest patrimoni local. SUMPA i Ajuntament han anat passant-se la pilota i defugint responsabilitats per a posar en valor la nostra Vila Romana. I, per acabar d’arredonir-ho, potser l’assumpte també podria afectar a la Conselleria de Cultura. Però és el Ministeri Fiscal qui ha d’investigar-ho i decidir-ho”.

“Ara amb els indicis que ha trobat Fiscalia per obrir investigació, potser arribem a veure alguna solució per tal de protegir les restes que encara perviuen sense deteriorar-se i intentar recuperar les més deteriorades, si no és molt tard”.

“Des de Compromís estem totalment disposats a col·laborar amb la Fiscalia i, si cal, aportar la documentació que ens demane. La Vila Romana de Paterna està boquejant. La desídia, desinterés, incompetència i incapacitat del PP per a preservar el nostre patrimoni fa necessària la intervenció del Ministeri Fiscal per a que determine qui s’ha de fer càrrec de la protecció, restauració, conservació i musealització del nostre patrimoni local, així com determinar les responsbilitats legals de qui ha permés la destrucció amb la malifeta urbanística del sector RÍO i l’abandó i degradació de la troballa arqueològica en la parcel·la de SUMPA que explica l’origen romà del nostre poble”, conclou el regidor Juanma Ramón.

Publicacions digitals: NAP I COL, LA VEU PV, PATERNA AHORA, HORTANOTICIAS, EL PERIÒDIC, EL PERIÓDICO DE AQUÍ,  ABC, LEVANTE-EMV, LAS PROVINCIAS,