Ramón és un home d’avançada edat que viu a la zona centre de Paterna. Els seus veïns no saben indicar la seua edat, però tots coincideixen en què quan arribaren a la finca, ell ja vivia allí. Alguns es queixen, “és un ‘cascarrabias’ i està sempre malhumorat, però la veritat és que ha perdut moltes capacitats els darrers anys”. Ramón viu sol en el seu pis, un tercer sense ascensor d’una modesta finca no massa lluny de l’ajuntament. No té aigua ni llum perquè li les han tallat. Segons una veïna, “no sabem com pot viure en eixes condicions. L’estat d’abandó és considerable, sense llum ni aigua corrent i amb clars símptomes de demència senil, es passa els dies sentat en una cadira amb la mirada perduda”.
Quan la regidora de Compromís per Paterna, Dolores Guillem, va descobrir el cas, va començar una croada per aconseguir que l’ajuntament arreglara la situació d’este veí. El passat mes de novembre Guillem va demanar, amb el vistiplau de Ramón i amb caràcter d’urgència, l’actuació de Serveis Socials del municipi per tal que l’ajuntament prenguera partit. Però els funcionaris de l’àrea l’informaren que la persona encarregada de dur la seua zona estava de baixa i que per tant no hi havia ningú que poguera fer-se càrrec de Ramón. Els mateixos treballadors es queixaren a la regidora del fet que no es cobriren les baixes dels i les treballadores socials. La regidora de Compromís va constatar, aleshores, que no s’estava complint l’acord plenari pres per unanimitat al Ple extraordinari del passat 17 de setembre i que preveia la dotació de 82.500 euros per a fer front a emergències socials com és el cas del senyor Ramón.
Un mes més tard, Dolores Guillem, encara no ha aconseguit que l’ajuntament s’implique. Des de regidoria de Serveis Socials, li diuen que li estan enviant notificacions perquè done permís als treballadors socials a actuar i que Ramón no els obri la porta i els insulta des de dins de sa casa. “No podem fer res si ell no es deixa ajudar” va ser la frase del regidor encarregat de Serveis Socials.
La situació sembla treta d’una novel·la de Kafka: l’ajuntament no actua amb una persona amb les seues facultats mentals alterades, perquè com que té les facultats mentals alterades no signa el vistiplau per a l’actuació municipal. Però Dolores Guillem, qui ha establert una relació de confiança amb Ramón, no es rendeix i per tal de buscar una eixida a esta situació digna del Procés de Kafka, es va oferir a fer d’intermediària entre l’ajuntament i Ramón. Però a hores la maquinària burocràtica de l’ajuntament pesa més que la part humana i Ramón continua desatés.
Per a la regidora de Compromís per Paterna, “potser el sistema estiga mal dissenyat, potser que aquest ajuntament no funcione com cal i no estiga garantint la vida digna de la seua població, però la realitat, la crua realitat, és que el senyor Ramón ha passat un Nadal sense torró, sense llum, sense aigua, sol… Mirant des de la seua cadira un món que ja li resulta incomprensible i alié. Per desgràcia, aquest malson nadalenc, no afecta a soles a Ramón, afecta a molts veïns i veïnes del nostre poble sense que des de l’ajuntament s’estiga fent absolutament res”.