Esta mesura que compromís porta per a la seua aprovació al ple pretén difondre el patrimoni històric i cultural de Paterna, no únicament per als professionals de l’arqueologia, sinó per a tota la societat tant dins com fora de la localitat

La Vila Romana de Paterna (segles I i III dC) va ser descoberta a finals de gener de 2009, als terrenys on estava l’antiga fàbrica de galetes RIO, una zona per a la construcció de vivendes a la partida dels Molins, ocupant una superfície de més de 7.000 metres quadrats. Des del primer dia Compromís per Paterna va apostar per la defensa i la recuperació d’esta Vila lluitant per impedir que es poguera construir en els terrenys que ocupen i exigint la seua protecció i museïtzació.
Cal recordar que durant els darrers governs del PP, una part del jaciment va sucumbir sota la pressió urbanística i que, a més, la part que es va excavar va patir l’abandó per part de l’ajuntament que el va mantindre desprotegit arribant a patir inundacions com denuncià en el seu dia la formació d’esquerres.
Compromís per Paterna continuant en la seua línia de defensa del patrimoni local demana, ara, que tots els treballs realitzats pels professionals que intervingueren en el jaciment, es plasmen en una publicació que, a banda de difondre la troballa, servisca per a posar en valor aquest patrimoni dels i les paterneres.
A la Vila Romana, qualificada pels arqueòlegs com una de les més importants del país, s’han trobat sepulcres de l’època paleocristiana, restes de ceràmica i vidre, una capella, una figureta de bronze del deu Mercuri, una placa funerària de bronze gravada i un crismó de vidre entre altres peces de rellevància arqueològica. La part excavada ocupa més de 7.000 metres quadrats, tot i que els tècnics pensen que forma part d’un conjunt molt més gran del que calculen que ha eixit a la llum menys del 50%.
La proposta presentada per Compromís per Paterna compromet a l’ajuntament a publicar els treballs i resultats de les excavacions arqueològiques realitzades en la Vila Romana comptant amb la col·laboració de la Universitat de València, la Diputació i la Conselleria de Cultura.
Des del grup municipal Compromís per Paterna, el seu portaveu municipal Juanma Ramón ha manifestat “la necessitat de dur endavant esta publicació per a, d’una banda, posar en valor el patrimoni històric i cultural de paterna, per altra que esta publicació servisca perquè el món científic conega esta important troballa i es continue investigant sobre els orígens i rellevància històrica d’esta Vila. Des de Compromís hem apostat sempre per la defensa del nostre patrimoni històric i cultural i ens va sorprendre molt que dins el món científic hi haguera un desconeixement generalitzat en tot allò que envolta a la nostra Vila Romana, per això considerem importantíssim que es difonga entre el món científic els resultats d’estes investigacions sobre els primers habitants de les nostres terres”.