El poeta de Burjassot va dedicar versos a indrets de Paterna com ara el terrer “mur clivellat per tants herois anònims” on moriren afusellats milers de republicans a mans dels franquistes

El setembre de 2013, coincidint amb el que haguera sigut el huitanta-novè aniversari de Vicent Andrés Estellés, l’Ajuntament de Burjassot inaugurà la “Ruta Estellés” per Burjassot. Es tracta d’una ruta literària que recorre els carrers i places a través de 25 punts interactius on s’expliquen els principals llocs d’interès de l’obra poètica i narrativa d’Estellés. A més, en aquests “Punts Estellés” es poden escoltar cançons, poemes o explicacions sobre la vida de l’escriptor a través d’un smarthpone. La ruta compta, també, amb una sèrie de quadres de ceràmica en els quals es poden llegir diferents poemes de l’autor.
Gran part de l’obra de Vicent Andrés Estellés fa referència a Burjassot. Però, a l’obra de Vicent Andrés Estellés trobem moltes referències a indrets de Paterna: a l’horta, les séquies, els molins, el trenet, la Torre “de rodona gràcia” i les coves, “manaments de calç”, a la cultura pròpia de Paterna, als socarrats, als coets i fins i tot a la història dels afusellats per la dictadura al nostre poble, al “mur clivellat per tants herois anònims”.
És per això que al desembre de l’any 2013, Compromís per Paterna, va presentar una moció en la que es demanava l’adhesió de Paterna a eixa “Ruta Estellés” amb un recorregut propi pels indrets de la localitat als que el poeta de Burjassot va dedicar poemes. La moció va ser aprovada al Ple de l’ajuntament.
El passat 27 de març es compliren 23 anys de la mort del poeta sense que conste que s’haja iniciat cap mena de treball per a desenvolupar la ruta que es va aprovar al plenari de desembre de 2013. Per este motiu, la coalició valencianista ha demanat a l’ajuntament que l’informe sobre els treballs realitzats, en cas d’haver-se fet, per al desenvolupament d’esta Ruta cultural.
Des de Compromís per Paterna, el seu portaveu municipal, Juanma Ramón ha manifestat “amb el desenvolupament d’este itinerari cultural, Paterna milloraria la seua oferta cultural, la promoció turística del nostre municipi i, indirectament, tindria un efecte positiu en el nostre comerç local. Des de Compromís per Paterna volem posar en valor el patrimoni de Paterna per això encetàrem el passat mes la campanya “Paterna és teua!” amb la intenció de donar a conèixer eixos valors del nostre poble. Amb la Ruta Estellés aconseguim eixa posada en valor visitant els nostres indrets històrics i culturals als quals l’autor va dedicar poemes”.
Des de Compromís per Paterna destaquen la necessitat de promocionar la figura d’Estellés, el més important dels poetes valencians contemporani, que a més dedicà poesies a Paterna. Un autor de marcat caràcter mediterrani, que dignificà la nostra llengua i enaltí la pàtria i cultura de tots els valencians.