Compromís per Paterna demanarà una investigació a les conselleries involucrades en l’expedient sobre la signatura de Bonig a 4 dies de les eleccions

Des de Compromís per Paterna afirmen que el PP ha fet trampes en tots els processos en què s’ha vist involucrat tant en les fites electorals com durant els anys de govern en qualsevol institució: des de l’ajuntament fins al govern de l’Estat passant per Diputacions i Generalitat. Per a la coalició d’esquerres “ajudar als amics” ha estat, també, una pràctica habitual.
I amb això s’han trobat els regidors de Compromís per Paterna, Junama Ramón i Carles Martí quan s’han dedicat a estudiar l’expedient del projecte de l’ATE de Puerto Mediterráneo. Segons Juanma Ramón, portaveu municipal de Compromís per Paterna, “una vegada estudiats els papers de l’ATE hem arribat a la conclusió que tot el procés es podria resumir dient que ha estat un xec en blanc de l’administració al promotor”. Una de les sorpreses amb què es trobaren els regidors de la coalició valencianista va ser la rapidesa de la tramitació pocs dies abans d’eleccions. Mesos després de les primeres al·legacions, el dia 11 de maig de 2015 el projecte modificat entrava a la conselleria d’Economia i tan sols una hora després era enviat d’esta a la direcció general d’avaluació ambiental amb el vistiplau de la conselleria d’Economia a un expedient de més de 3.000 fulls. “Quan qualsevol ciutadà tramita, per exemple, les ajudes a la dependència, la mitjana d’espera en passar els expedients d’una conselleria a altra era de mesos. De fet, són nombrosos els casos de persones que han esperat més de 15 anys en la tramitació d’una subvenció concedida per a la instal·lació de l’ascensor en la finca. Que pensarien estos ciutadans si saberen que per al senyor Sandford tots estos costosos tràmits desapareixien?” ha manifestat el regidor Carles Martí.
Analitzant l’expedient de tramitació, per a Compromís per Paterna queda palés que la gent del despatx de Broseta, ara investigat per diversos afers i que assessora al promotor britànic, tenia les portes de les conselleries obertes de bat a bat. Rebien les notificacions, pràcticament, en temps real, També rebia indicacions de com calia que el promotor modificara el projecte per tal d’anar saltant els entrebancs que les diferents al·legacions anaven plantejant.
Compromís per Paterna ha presentat davant la Conselleria d’Economia un escrit per tal de que s’investigue com esta conselleria, aleshores governada pel PP, va passar el nou projecte a la d’Avaluació ambiental sense estudiar-la, analitzar-la o ni tan sols obrir l’expedient. Ja que, evidentment, en unes hores no dóna temps ni a llegir els més de 3.000 fulls de l’expedient. Compromís també pregunta per què a l’abril de 2013, la conselleria no es va manifestar davant de la sol·licitud del promotor de suspendre el projecte.
Per aquest motiu, els representants de la coalició d’esquerres han presentat un escrit davant la conselleria de Medi Ambient per tal que done explicacions dels tràmits que es van fer entre els dies 11 de maig, en què entra el projecte modificat de mans del promotor i el 20 de maig, data en què l’aleshores consellera, Isabel Bonig, va signar el decret iniciant la segona exposició al públic. “Resulta molt sospitós, que en cap expedient conste que el projecte haja estat revisat per esta subdirecció abans de la seua exposició al públic. Tot fa pensar que entre l’administració dirigida per Bonig, el despatx de Broseta i el promotor hi havia línia directa”, ha manifestat el portaveu Juanma Ramón.
En este sentit, cal recordar que en estes dates, la Consellera ja estava en funcions, les Corts Valencianes s’havien dissolt i faltaven només quatre dies per a les eleccions autonòmiques. “Amb aquesta forma de funcionar, l’únic que ens queda clar amb la rapidesa d’execució dels terminis, és que volien aprovar el projecte fora com fora, abans de les eleccions, preveent la desfeta electoral que els venia damunt”.
Des de Compromís per Paterna manifesten que a banda de la falta d’ètica de la Consellera per signar un projecte d’aquesta magnitud estant en funcions, el que més els preocupa és que Paterna es puga vore afectada per un projecte que ha estat tramitat sense unes mínimes garanties jurídiques i que no ha estat correctament vigilat per qui ho havia de fer.
“Si el PP s’haguera mostrat tan diligent com ho fou amb el promotor en temes d’educació, sanitat i dependència, hui en dia no hi hauria barracons, ni llistes d’espera i els dependents valencians viurien dignament. Però queda clar que la prioritat del PP era recolzar a multinacionals de paradisos fiscals i no la ciutadania” ha manifestat Carles Martí.