L’empresa d’advocats va rebre 1.253.000 euros en contractes menors entre els anys 2008 i 2013 de l’ajuntament, GESPA, SUMPA i DLP en concepte d’assessorament jurídic

El primer que va fer Broseta Abogados SL en començar la seua col·laboració amb l’ajuntament de Paterna, governat pel PP, va ser modificar les normes de contractació de les empreses públiques. Fins a 2008, la contractació directa, sense passar per concurs públic, podia ser d’un màxim de 18.000 euros. Amb la modificació introduïda per l’empresa assessora, el màxim va passar a ser de 50.000 euros. Esta mesura va beneficiar, principalment, a la mateixa empresa assessora que va guanyar més de 1.200.000 euros en contractes menors.
Amb la liquidació de l’empresa mixta creada per l’ajuntament de Paterna, DLP, van apareguent factures i despeses de difícil explicació dels huit anys de govern del PP en Paterna. El cas de la DLP que, a hores d’ara, encara està en procés de liquidació, és simptomàtic d’una forma de fer les coses que caracteritzà als governs populars i que van suposar la ruïna d’esta i altres empreses de participació municipal.
L’empresa mixta DLP va començar el procés de creació el 2008 i, des del primer moment, va suposar un filó per a l’empresa d’advocats Broseta i les seues filials, Tecum i BDO. Només en l’assessorament legal per a la creació de DLP, la firma es va endur gairebé 500.000 euros repartits entre l’ajuntament, GESPA i SUMPA. Finalment l’empresa es crea el 2009 amb l’objectiu de construir dotacions, en una primera etapa, SEM1, i explotar eixes dotacions en una segona, SEM2. A finals de 2011, després d’adjudicar el SEM1 a ACCIONA i no haver aconseguit que cap empresa es presentara al concurs per a l’explotació de dotacions que havia de construir ACCIONA, DLP deixa de tindre activitat i entra en procés de dissolució. Un procés que, hui en dia, encara no s’ha fet efectiu. Segons denuncia Compromís per Paterna, una de les coses més “sagnants” és que entre octubre de 2011 i desembre del 2014, l’empresa sense cap mena d’activitat generara una despesa de 173.499,99 euros en honoraris professionals a Broseta. Totes estes irregularitats que envolten a DLP van ser definides pel lletrat municipal a un informe que treia com a conclusió “l’única activitat coneguda de DLP ha estat els pagaments a un determinat despatx d’advocats”, ja que en tota la vida de l’empresa ni es va construir cap dotació ni, evidentment, es va explotar res. Només es van pagar factures de la firma d’advocats que inclús en l’etapa en què no tenia cap mena d’activitat continuava celebrant Consells d’Administració i “assessorant” a l’empresa.
Des de Compromís el seu portaveu, Juanma Ramón, denuncia que durant els anys que l’empresa de participació pública no tenia activitat, no va pagar IBI a l’ajuntament, però sí que es va fer càrrec de pagar religiosament les factures de l’oficina d’advocats. També denuncia que l’empresa SUMPA va ser assessorada per la mateixa firma d’advocats i que en cap moment advertiren les irregularitats dels confor-letter per les quals s’acusa a exregidors del PP i que, una vegada SUMPA va fer fallida, va obligar a l’ajuntament a fer-se càrrec del seu deute milionari.
“Mentre el govern municipal del Partit Popular retallava en drets i serveis a la ciutadania, amb l’excusa de la crisi, li donava contractes suculents a Broseta Abogados SL de forma directa i sense passar per concurs. En Paterna hem patit una època on l’obscurantisme en la gestió i els tratges a mida per a empreses dels amics era la tònica”. Ha denunciat Juanma Ramón
Compromís denuncia també l’hermetisme de l’actual equip de govern que no atén les demandes de documentació que li ha fet arribar la coalició. En concret tota la documentació a que ha tingut accés l’organització d’esquerres arriba només fins al 2013 quedant pendent des d’eixe any fins al 2016. Cal recordar que Broseta abogados i les seues filials treballaren, sense cap mena de concurs, amb l’empresa municipal GESPA, facturant vora 600.000 euros entre 2009 i 2013. En este sentit el portaveu de Compromís demana a Sagredo “la màxima contundència per a investigar, condemnar i evitar el saqueig dels diners dels paterners i paterneres”. I manifesta la seua estupefacció pel fet que després d’un mes encara no els hagen facilitat tota la documentació per a poder continuar investigant totes estes irregularitats.