L’editor Vicent Miguel Carceller condensa en la seua figura la forma de ser dels valencians i valencianes. Va ser l’editor, d’entre altres publicacions, de la revista “La Traca”. En ella es feia un repàs de l’actualitat amb una crítica mordaç i satírica a tot el poder establert, des de la cúria eclesial fins a la monarquia, passant per l’exèrcit i una burgesia que s’apartava del poble castellanitzant-se i menyspreant les expressions populars de la cultura valenciana.

Carceller va dinamitzar la cultura popular valenciana fundant el “Nostre Teatre”, construint el cinema Metropol, editant la revista el “Cuento del dumenche” i l’anuari “El Fallero” o escrivint diferents sainets seguint les petjades d’Eduard Escalante. Vicent va estar molt lligat a la Canyada des d’on escrigué alguns dels seus relats, ja que tenia una residència al carrer 549 on antigament a la tanca hi havia reproduccions dos barraques, la Llotja i el Micalet, a més d’”el Nano, una escultura de grans dimensions. La casa es convertí així en un punt d’atracció turístic on acudia la gent a fer-se fotos. De fet, la gent més major de la Canyada recorda encara aquella tanca i, els no tan majors, recorden assomar-se a l’interior del jardí per veure l’escultura una vegada remodelat el xalet i enderrocada la tanca amb les barraques. Per això des de la regidoria de Promoció del Valencià, dirigida per Carmen Gayà, consideren imprescindible recuperar, tant la seua figura, com eixa part de la nostra història recent que té a vore amb l’editor”.

Carceller va ser també un ferm defensor dels drets dels valencians i valencianes a l’autogovern. De fet, va col·laborar activament en impulsar l’estatut d’autonomia valencià i va militar en el republicanisme blasquista.

Finalment, un dia incert de juny de fa 77 anys, Carceller era afussellat al paretó de Paterna després d’innombrables tortures. Amb ell es pergué l’editor més important d’Espanya, un dinamitzador cultural incansable i un dels promotors dels primers assentaments de vivendes en la Canyada.

Per això, el proper divendres 23 de juny, l’ajuntament, a través de la seua regidoria de Promoció Lingüística ha organitzat una xarrada sobre la sua figura. Per a la realització d’este acte d’homenatge, la regidora de Promoció del Valencià ha comptat amb Antonio Laguna, Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València i autor del llibre “Carceller, el éxito trágico del editor de la Traca”; Manuel Albiñana (Albi), veí i estudiós de la història de la Canyada i autor del llibre “La Canyada. Sus raíces. Sus gentes. Su historia; i Joan Riera, autor de comics i co-editor d’Animus Jocandi.

A més, a l’acte es projectarà el curt-documental “Carceller, el hombre que murió dos veces”. El mateix dia podrem gaudir de l’exposició “El que ens perguerem de la Traca” a càrrec d’Animus Jocandi i també hi haurà exposició de portades històriques de “La Traca” i l’exposició “El que ens perguerem de la Traca” a càrrec d’Animus Jocandi.