Segons l’informe d’Ecologistes en Acció de l’any 2016, “L’impacte de la caça en Espanya”, la pràctica de la caça posa fi a la vida de més de 25 milions d’animals cada any i afecta a més del 80% del territori. A més, esta pràctica comporta una pèrdua de biodiversitat en produir-se una selecció no natural de les peces caçades; perjudicis irreparables en la fauna protegida provocats pels accidents que acaben amb la vida de molts exemplars i la regressió d’espècies silvestres produïda per la solta indiscriminada d’exemplars de granja. A més, la caça, segons denuncien les associacions protectores dels animals, també sol comportar males pràctiques amb els gossos que s’utilitzen (50.000 gossos llebrers s’abandonen anualment).

Per a Compromís per Paterna, el principal problema amb la pràctica de la caça és que limita els drets de la majoria de la ciutadania amb el tall de camins públics, la falta de respecte per les normes de seguretat que produïx innombrables accidents (vora 28 morts anuals).

A tot això, cal sumar els conflictes que genera amb les persones que realitzen altres tipus d’activitats en els boscos, i que hui en dia són majoritàries, com ara, senderisme, cicloturisme, equitació, apicultura, fotografia, educació ambiental, recol·lecció de bolets, espàrrecs i herbes aromàtiques, etc. Unes activitats que segons el regidor de Medi Ambient, Carles Martí, “cal potenciar per a aconseguir que Paterna es convertisca en un referent d’aquest tipus d’activitats en l’àmbit comarcal. Tenim un terme municipal en el qual ens podem trobar molts paratges d’alt valor ecològic i que ens poden generar un tipus de turisme de contacte amb la natura que sol estar renyit amb la pràctica de la caça”.

A Paterna, aquest problema s’accentua, donat que tota la zona, excloent els vedats de caça ja autoritzats, es una zona antropitzada, on l’ús forestal i l’humà es comparteix habitualment. Aquest fet genera situacions de perill per a les persones que transiten pels indrets, bé pel perill d’armes de foc o bé per l’ús de gossos de cacera.

Per això, des de la coalició valencianista, atenent la llei Valenciana de Caça, demana que tot el municipi siga declarat zona de seguretat, per la quantitat de vials, la proximitat a zones urbanes o a camins que acaben dibuixant un mapa on es redueix les zones de caça a uns pocs espais, “fet que ens du a pensar que el perjuí causat als caçadors amb aquesta declaració de zona de seguretat és mínim, comparat amb la importància de garantir la seguretat dels nostres ciutadans” ha manifestat Carles Martí.