L’ajuntament de Paterna editarà una publicació sobre la Vila Romana

  • Amb aquesta publicació, en la qual participaran els responsables de l’excavació, es pretén posar en valor les troballes arqueològiques descoberts en el Sector Ric l’any 2007. I que, tant la ciutadania de Paterna com la de fora, puga conèixer el passat romà del municipi
  • Juanma Ramón, Tinent d’Alcaldia “A través d’aquesta memòria ampliarem el coneixement sobre una troballa que va suposar una fita històrica a l’hora d’explicar l’origen de la nostra vila. A més esperem que siga un punt i seguit per a continuar investigant el context romà del nostre poble. Venim d’un temps en el qual els interessos urbanístics van intentar soterrar nostra història, ara podrem conèixer i divulgar amb orgull el nostre passat romà”

Les excavacions dutes a terme en el Sector Ric durant els anys 2007-2011 van traure a la llum les restes de la Vila Romana de Paterna. La implantació d’este tipus de vila en el territori rural va ser un fenomen paral·lel al procés de romanització de les terres valencianes. Va implicar d’una banda l’abandó dels assentaments en altura ibèrics i per un altre l’explotació de la terra, tan necessària en una economia romana eminentment agrària i primera font de recursos de l’Imperi.

La Vila Romana de Paterna està composta d’una banda residencial i una altra part destinada a l’explotació agrícola i industrial. Tot el conjunt presenta una ocupació des del segle I a. C. fins al segle VII, temps durant el qual es va ser transformant el primitiu assentament rural en una vila que acabarà convertint-se en un aldea o vicus en la seua última fase, pedra fundacional del poble de Paterna

La publicació que ha engegat l’Ajuntament de Paterna analitzarà l’evolució que va patir aquesta vila durant els set segles de la seua història. La primera fase mostra l’existència d’una xicoteta vila agrícola d’època tardorrepublicana (100 a. C. – 50 a. C.). Però va ser en el trànsit del segle II a l’III quan la producció agrícola va aconseguir el seu major creixement com així ho testifica la construcció d’un conjunt d’estructures destinades a la producció d’oli a gran escala (torcularium, basses, forns, etc.).

Aquest monogràfic que es posa ara en marxa, exposarà, entre altres coses, els diferents espais de la Vila (zona urbana i rústica); els costums dels seus habitants i els ritus religiosos i funeraris, endinsant-se en l’època paleocristiana. La publicació tindrà un total de 180 pàgines en les quals s’intercalaran dades arqueològiques amb fotos i il·lustracions per a explicar millor aquesta etapa de la història paternera. La numismàtica, la ceràmica, la producció de vidre, així com l’estudi de restes humanes i l’epigrafia trobada estaran reflectides en aquesta edició explicades des de la perspectiva històrica de les diferents fases per les quals va passar la vila.

Carmen Gayà, regidora de Patrimoni: “En la línia iniciada per la nostra regidoria, de rescatar temes fonamentals del nostre patrimoni que van quedar en l’oblit en temps anteriors, recuperem ara mitjançant aquesta publicació de la Vila Romana, tota la documentació que es va generar durant l’excavació i que mai ha pres forma de conjunt. Serà una publicació que sense perdre el seu vessant científic, tindrà un caràcter no solament divulgatiu perquè siga accessible per a tota la ciutadania, sinó també pedagògic, perquè siga un document útil al col·lectiu estudiantil; és necessari que la població més jove del nostre municipi conega el passat del nostre poble i es puga acostar a ell a través d’una proposta didàctica i atractiva’

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *