Ací teniu sencer el discurs del nostre portaveu municipal, Juanma Ramón, fet hui al ple extraordinari sobre l’estat de la Vila de Paterna:

1ª Intervenció

Bon any a tots els presents. Obrim 2015 fent el que serà l’últim ple de la legislatura sobre l’estat de la Vila de Paterna. Una legislatura que acaba marcada per l’incompliment de promeses, les imputacions, per les dimissions, el malbaratament i el caos a que ens ha sotmés el PP.

Voleu que parlem sobre l’estat de la Vila? La Vila està asustada, desesperançada, agobiada, rabiosa, rebel, farta…La ciutadania busca cada dia la manera de reinventar-se de trobar un futur al nostre poble, i vostés han demostrat no estar a l’altura de la situació d’emergència social que viu el nostre poble.

Fem política al poble on vivim. I la nostra vocació de servei a la ciutadania és la que ens porta des de Compromís a treballar per millorar la qualitat de vida de tots els nostres veïns i veïnes, per tindre un municipi en condicions  i que les persones que en ell viuen i treballen tinguen accés a uns serveis públics eficients i de qualitat. Tot de la mà de la justícia social, la llibertat, la participació ciutadana, la transparència i l’exigència de responsabilitats.

Per això, les nostres propostes d’aquestos quasi quatre anys han estat enfocades a l’àmbit municipal, a les coses que afecten el dia a dia de la ciutadania. Hem lluitat per reiniciar el poble, encetar el procés per a RESCATAR PATERNA i RESCATAR LES PERSONES, per agranar i fer fora de l’ajuntament la injustícia i la mentida. Des de l’oposició hem obert portetes que poden convertir-se en portes més grans per a la ciutadania, per trobar més igualtat, transparència i millor democràcia.

44 propostes aprovades per vostés per millorar el benestar social, fomentar l’economia local, la creació d’ocupació, millorar el nostre medi ambient i preservar de manera eficient la nostra cultura i tradicions. La gran majoria pendents que les posen en marxa i altres encetades a espentes i redolons.

Propostes que han tingut com a objectiu introduir clàusules socials en la contractació pública, així com modificar les bonificacions de l’ICIO per a que les empreses constructores contracten els aturats de Paterna; establir mesures d’urgència per evitar desnonaments i garantir una vivenda digna a qualsevol ciutadà amb la creació d’un registre municipal de solars abandonats i edificis per rehabilitar i posar a disposició de lloguers socials… Que a més a més està plantejat com una font de creació d’ocupació. També pendent que vostés ho facen.

Hem volgut RESCATAR PATERNA de la foscor pepera amb la creació d’una oficina de control pressupostari, aprovada a juliol de 2011 i mai posada en marxa. Així com també hem aconseguit el consens per a fer real la transparència i l’accés a la informació pública, aprovat en febrer de 2012 i amb el portal de la transparència encara per fer. Els seus comptes segueixen amagats.

Gràcies a les propostes de Compromís, hem fet fora dels nuclis urbans de  Paterna els tanatoris-crematoris, hem posat una taxa perquè els bancs paguen per tindre els seus caixers automàtics en la via pública.

També hem treballat de valent per pal·liar els efectes de les inundacions de 2012 en el poble, exigint la millora de pluvials, com els del Barranc del Rubio, i la reparació urgent dels danys provocats per la pluja.

Hem posat el fonament per implantar criteris ecoeficients en la gestió dels polígons de Paterna i fer-los més atractius per a la possible implantació d’empreses. Vostés ho aproven i després opten per impulsar megaprojectes.

I en quant al comerç local, que és un dels garants de la recuperació de l’economia de Paterna, i el sector més amenaçat per les seues polítiques, hem aconseguit el consens per fer més força i extendre l’etiqueta Green Commerce com a etiqueta de qualitat als nostres comerços. En el mateix sentit, i perquè volem que l’Ajuntament faça les seues compres al poble, hem impulsat la creació d’un PORTAL DEL PROVEÏDORS locals, també aprovat i encara sense fer.

I com no, ens hem preocupat també de la cultura i del nostre entorn natural. Respecte de la primera, Paterna és el primer poble adherit a la Ruta Estellés. Sense noticies del poeta valencià veritat?

I sobre el medi ambient, ahí estan aprovades les mesures de prevenció per a evitar els incendis al Parc Natural del Túria i la Vallesa. I en quant a l’horta, aprovàrem la creació d’un Banc de Terres desocupades, una ordenança per a la protecció de l’horta i fins i tot la creació d’una D.O del PN del Túria. Propostes que estaran dormint en algún calaix.

Tot això és la nostra visió en positiu de l’estat de la Vila de Paterna, un estat que intentem millorar des d’una oposició constructiva de Compromís per Paterna, amb propostes, amb iniciatives que en la majoria dels casos no tenen cap despesa per a l’Ajuntament i que farien del poble un entorn més amable.

Trist és que vostés ho saben, que són bones propostes, vostés aproven ací, no poden negar l’evidència però que després no fan ni duen a terme. O d’altres que ens neguen per la seua doctrina política com que l’església pague IBI, o complir la llei de memòria històrica, per eradicar els noms franquistes al carrers, o llevar-se les dietes del consell d’Administració de SUMPA I GESPA com férem des de Compromís en 2011.

Trist és el temps que passa sense executar els acords en temes que afecten directament als ciutadans més vulnerables. Com negar la creació d’un Banc d’Aliments Municipal, o com tardar un any en assumir el copagament de discapacitats, que li proposàrem en gener de 2014 i ara pareix que ho faran. Queden molt bé a la premsa, però millor quedarien si ho féren quan toca. I si no li ho explica als quatre usuaris del Fco Esteve que han hagut de donar-se de baixa per no poder pagar al 2014.

O coses que ens neguen, fins i tot per dos vegades,  i que després gràcies a la pressió ciutadana o tal vegada per tal de no sentir-nos les están fent. Vosté explicarà per què ha fet passar l’angoixa als beneficiaris de la RGC. Per dos vegades proposàrem que l’Ajuntament ho pagara, per dos vegades ens ho va negar… Per acabar pagant en desembre a tota presa.

Li tornem a posar damunt la taula les nostres propostes, exigint el compliment d’allò que s’ha acordat a aquest plenari. Vosté haurà d’explicar al poble el per què no les ha dut a terme, per què no les vol fer, per què no fa que l’estat de la vila millore per al conjunt del poble i no millore l’estat dels quatre de sempre.

2ª Intervenció 

L’estat de la Vila de Paterna de hui, és el resultat de les anades i tornades del caos i la política erràtica dels equips de govern del PP des de 2007, un estil de governar que ha creat escola i del qual vosté, sra. Alcaldessa, era comparsa i ara és cap d’esquadra. Un estil sense cap credibilitat, de política d’escaparate, falsos anuncis i  falses promeses.

Unes anades i tornades que han tingut una gran despesa de diners públics, diners de tots, en els capritxos d’un govern, o millor dit d’una caterva de consultors externs que dirigíen la política de l’Ajuntament per obscurs interesos que no podem permetre.

L’any 2014, l’any que vostés venen publicament com el de l’equilibri, els comptes municipals sanejats, reducció del deute, baixades d’impostos. Tenen la barra de dir que són els pressupostos més socials de la història! Assumeixen copagament (un any més tard de la nostra proposta acordada); avancen renda garantida, també tard; més beques que en la vida… tot en technicolor. Però ara li contem la Paterna en blanc i negre, la cara B, la que no volen veure ni admetre.

La seua primera legislatura, la de les mentides i falses promeses, la del malbaratament desmesurat, la de la creació de les empreses mixtes, eixe nou model de gestió pública novedós,  creació de GESPA, la dels grans concerts, la de l’IKEA i les promeses de milers de llocs d’ocupació, la de les bondats del Plan Confiança de Camps. Tot això li ha rebentat als nassos.

Ara sabem que en aquella legislatura, de color rosa, l’Ajuntament va acumular 13 milions negatius de tresoreria. Es va gastar 13 milions més del que va ingressar, la política del rei moro, del això ho pague jo! Al remat ho hem pagat tots. Ara sabem que ni IKEA, ni empreses mixtes vindràn. I s’han gastat prop de dos milions d’euros en estudis de mobilitat, assessories, accessos, etc. Ara sabem que SUMPA, en proces de liquidació, en concurs de creditors era qui pagava els concerts de melendis, cotis, etc. Que SUMPA ha pagat més de dos milions en un edifici al Parc Tecnològic que ara perdem i es quedarà el banc. Que els set milions del prèstec ICO que demanaren abans del concurs de creditors ho haurem de pagar des de l’Ajuntament.

I ara sabem que les obres del Plan Confiança no es faran o que no han valgut per a res. Ni el soterrament del metro (1 milió ens costà l’estudi), ni el tramvia a Alborxí, ni el tirar les graderies del Gerardo Salvador 300.000 euros han valgut per a res.

Ara sabem que la Fundació per la Innovació de la ‘Infàmia’, la superguarderia, no tenia cap control de la seua gestió ni del destí dels diners públics. I ara vosté porta a Fiscalia el seu propi descontrol en la gestió del seu govern. Ara veiem que el centre de salut de Santa Rita continua parat, que el centre d’especialitats de Campament està infrautilitzat, que la residència de discapacitats no tindrà residents on han posat el menjador social està a mitjes i ja veurem si s’acaba i que fan amb ella.

En aquesta legislatura, li hem tret totes les veritats. La seua irresponsabilitat. El seu forat a la tresoreria de 13 miliions l’hem pagat entre tots. Amb pujades d’impostos i amb retallades brutals als serveis públics. Des de Compromís hem insistit en la renúncia del superàvit anual. Vostés s’han negat sempre, volien acabar tots els anys amb superàvit, a costa del patiment dels veïns. I ara ens han demostrat per a què el volien, per tapar el seu forat.

Des de 2012 sabem que l’Ajuntament acumulava 26 miliions d’euros en factures a proveïdors. Que anem a pagar a partir de 2016, quan ja no estiguen vostés, fins al 2022, amb més de 8 milions d’euros d’interesos. 34 milions d’euros d’hipoteca que li deixen als paterners.

La seua estratègia per a traure’ns de la situació on vostés mateix ens han clavat, torna a ser errònia. Una fugida endavant, pujades d’impostos, retallades en serveis fonamentals, privatitzacions de serveis i més malbaratament de diners públics, com en màrquetin. Partida a la que ens negaren en 2011 posar un sostre màxim i ara entenem per què. Més de mig milió d’euros anual en anuncis i promoció de megaprojectes com la Zona Franca. Tot engarçat dins d’una mega operació urbanística que afavoreix als de sempre.

Han perdut el temps i els diners en bobaes i han desatés allò més fonamental. Mentre posaven tots els recursos en promocionar la Zona Franca, descuidaven la Renda Garantida de Ciutadania, perdent-se més d’un milió d’euros de la subvenció en 2 anys. Eixes són les seues prioritats. Les seues polítiques socials, de caritat. Mentre destinen 900.000 euros anuals, únicament gasten en foment de l’ocupació i formació 5.000 euros. Saben allò de la donar canyes de pescar i no peixos? Doncs ací s’estan fartant a donar peix, però no ensenyen a peixcar a ningú.

L’últim detall de les seues prioritats ha estat la jugada d’aprovar per ‘decretasso’ la despesa de 40.000 euros més per a l’encomana de màrquetin global amb informes contraris de funcionaris. Un decret que desafia a la Fiscalia, que ja els ha imputat per això i que encara que els seus companys li ho adverteixen enJunta de Govern Local del 23 de desembre, vosté ho fa per decret desautoritzant als seus tinents d’alcalde i li planta cara a Fiscalia… Recorde que la imputació que té és per una causa de les mateixes característiques: aprovar una despesa amb informes en contra. Però és el que té estudiar a l’escola on ha estudiat…

En resum, la Vila està pagant els seus plats trencats, el conjunt de la vila no es veu beneficiat per les seues polítiques erràtiques, caòtiques i supèrflues. Ni han complit les seues promeses, ni han millorat la qualitat de vida dels veïns, ni destinen els diners suficients a allò important. Tot el contrari: han continuat malbaratant diners en fantasies i castells en l’aire i deixaràn una hipoteca de més de 34 milions d’euros als veïns i veïnes.

Balanç indignant i desesperançador. L’única bona notícia és que cada vegada queda menys temps per al canvi de govern.