Una de les coses més importants i cridaneres a la gestió municipal és la gestió de residus, la neteja dels carrers, camins, paratges.

En aquest cas, els municipis tenen la competència, pel que fa al fem, de la recollida dels contenidors i el transport a la planta de tractament. És cert que tota aquesta planificació de la recollida i transport no hauria de ser difícil que funcione com un rellotge. És a dir, s’estudien els punts dels contenidors per cada carrer, es dimensiona la quantitat de contenidors segons nombre d’habitants que poden usar-ho, i es planifica una periodicitat de recollida amb rutes camions i personal necessari.

A Paterna aquest servei el tenim des de 2006 encomanat a FCC. Un gran contracte, polèmic i pendent d’explorar en totes les seues vessants. Un contracte antic, que hauria de poder actualitzar-se amb les demandes actuals de la societat, l’augment de població als barris, la necessitat d’augmentar el reciclatge, separació de matèria orgànica.

Per allò que siga, l’Ajuntament de Paterna no es pren seriosament, ni com una prioritat millorar aquest servei. Sovint per la falta de voluntat política, i altres vegades per la rigidesa del contracte signat amb la famosa empresa espanyola. Un exemple clar són els contenidors marrons, per separar la fracció orgànica del fem: està previst al contracte de 2006, ergo l’empresa hauria d’haver-ho implantat fa anys, i ara s’hem de conformar-nos en una ‘prova pilot al barri de Bovalar’ que damunt ha estat venuda en mitjans municipals com un fet extraordinari i d’avantguarda. Tard i mal. Fa anys que hauria d’estar instal·lat a tot el municipi.

No és l’únic incompliment del servei. Aquest contracte ja tingué un estira-i-amolla amb l’antic govern del PP, que fins i tot arribaren a juí, donant la raó a l’Ajuntament de Paterna vist que teníem menys camions del que tocaven per contracte. En aquell moment, tal vegada com amenaça, es va plantejar la remunicipalització del servei perquè fora GESPA qui prestara el servei. D’això res, anys després ni un estudi, ni un paper que encete el camí a la gestió pública.

Molt a millorar, vistes les queixes de la gent, també amb el servei de recollida de ‘trastos y enseres’. És cert que fa uns anys que tenim Ecoparc Públic a Tàctica, demanda històrica desembossada en 2017, però també és cert que hi ha gent que no te forma de transportar els ensers domèstics allà i no està rebent un servei de qualitat per part de l’Ajuntament.

Cap voluntat la que demostra el Sr. alcalde també per resoldre el problema dels abocadors incontrolats pel terme: per Les Moles (que interessava mantenir bruta i degradada per a justificar el pelotasso), com recentment en Montecanyada o La Vallesa. Amb l’excusa que són parcel·les privades ni es netegen, a càrrec del propietari, ni s’obliga a netejar. De fet, en 2018 es va boicotejar el Pla de Neteja i tancament de camins, dissenyat per Compromís, i que ara tres anys després fruit de les queixes veïnals s’anuncia sense cap vergonya com un avanç extraordinari. Massa temps perdut

La millor manera de conscienciar a la població és demostrar que els serveis públics funcionen, de manera eficient i transparent. Que les recollides es fan a punt, que s’aposta pel reciclatge, que les neteges es fan de manera sistemàtica a tots els barris, que s’obliga a netejar els abocadors incontrolats, que es tanquen els camins que envolten els paratges naturals per prevenir abocaments. Que això de ‘Paterna Neta’ deixe de ser només un eslògan, que tinguem Paterna neta de veres, neta de residus, brutícia i abocadors. Paterna neta també de les desídies varies de qui ens governen.