En estos moments en què, davant els envistes cada vegada més devastadors dels efectes del canvi climàtic, alguns s’obstinen a negar l’evidència científica i a tergiversar una realitat que ens està assolant, com acabem de veure en la catàstrofe de l’horta sud de València, es fa necessari reflexionar i aportar solucions que previnguen futures desgràcies.


Un dels factors fonamentals en la lluita contra el canvi climàtic és la preservació de l’horta i dels sòls agrícoles des d’una perspectiva ecològica. A l’hora de definir el paper del sector agrícola, en la nostra societat, és habitual que es perceba una certa limitació del seu protagonisme, a una labor basada quasi exclusivament en la producció d’aliments dirigits al consum humà, o per a ser utilitzats com a matèries primeres en l’elaboració, industrial o artesanal, d’altres productes.

No obstant això, si deixem a un costat esta visió reduccionista, i a vegades interessada, del paper de l’agricultura, es pot observar amb claredat com esta activitat està cridada a ser una de les principals ferramentes que tenim a la nostra disposició per a combatre els temibles efectes del canvi climàtic.

De fet, la gestió dels cultius i l’adequat tractament del sòl per a la seua collita, cura i recol•lecció, constituïx un eix fonamental per a frenar els efectes de la desertificació i l’erosió als nostres territoris.i la nostra horta a Paterna d’això sap molt i des de fa molts anys.


Diversos projectes i iniciatives particulars treballen incansablement en el nostre camp aportant una riquesa incalculable des de diferents àmbits: la preservació del sòl natural i no segellat, l’ecologisme, l’alimentació saludable, a més de la formació i la pedagogia, la inserció social i laboral, la creació d’ocupació i molts més efectes positius, tots encomiables i necessaris. I entre ells, per suposat, la lluita contra el canvi climàtic.

Eixemples com la Granja Júlia i els Joves de la Coma, l’Associació de Dones Africanes, el projecte d’investigació i protecció de la Biodiversitat ‘Dona fruit’ i altres iniciatives tant col•lectives com particulars, lluiten per seguir donant vida a la nostra horta i seguir fent d’ella un indret significatiu i garantía al mateix temps d’espai d’absorció natural d’aigua de plutja i d’evitació d’inundacions.


Després dels fets ocorreguts el passat 29 d’octubre, la societat en el seu conjunt i les institucions estem cridades a mirar de front esta apressant problemàtica i a aportar solucions i preservar, sense pal•liatius, aquelles que ja suposen un evident benefici per si mateixes, com és el suport incondicional i cada vegada major a l’horta i els projectes agrícolas que li donen vida per tal de permetre’ls créixer i evolucionar, ampliar les seues ganes d’expansió, garantir la transició ecològica i contribuir a la reordenació assenyada del territori amb objectius d’avançar-nos als efectes devastadors del canvi climàtic que ja està ací i que ja ens està mostrant la seua capacitat devastadora.


LLuitem per la nostra horta, la del nostre poble, la de Paterna, que és la nostra garantia més valuosa front al canvi climàtic.