Ja fa molts anys que vaig a les diferents juntes de barri de Paterna, i he de reconéixer que és de les coses que més m’agraden del món de la política municipal.

Són en essència, la participació pura de la ciutadania, o almenys, així hauria de ser. A més a més, les he viscudes des de les dues bandes, sent el representant de l’ajuntament que escolta a la ciutadania i sent el ciutadà escoltat. I crec que aquest fet, m’ajuda a valorar la seua importància per a la vida política.

Els polítics, tenim moltes formes diferents de portar la nostra tasca endavant, els n’hi ha que gaudeixen com jo, de la presència, la crítica, al cap i a la fi, el contacte directe amb el veïnat de manera crua, sense filtres i sense distància elegida.
N’hi ha altres, que controlen de manera exhaustiva eixe contacte, controlen el com, amb qui, i fins i tot, quan i on tenen eixe contacte. Es protegeixen de la impulsivitat del veïnat, és cert, però també es cert que defugen de la naturalitat, del caliu de la gent quan et troba a la junta de barri i, al cap i a la fi, de la realitat d’eixos veïns i veïnes als que has promés servir com a representant polític del teu poble. Supose que no controlen eixes situacions i es senten molt incòmodes amb el contacte directe.

Quan vaig començar en açò de la política, una de les coses que no em va costar endevinar, és que els diferents partits polítics del poble, intentaven dominar, controlar i inclús utilitzar les juntes de barri, o bé perquè si estaven al govern, no els molestaren massa, o bé perquè volien utilitzar-les per fer mal a l’enemic polític. Sempre he estat en contra, d’aquesta pràctica, en la meua opinió és una càrrega en la línia de flotació de la participació ciutadana.

Recorde moltes juntes de barri, tenses, incòmodes, inclús en algun cas, realment violentes, no físicament clar, però si dialècticament, amb gresques importants per temes molt variats, l’aigua, la neteja, un centre de menors, la delinqüència en un barri, l’educació dels nostres fills i qualsevol tema que puguen vostés pensar que li pot importar a qualsevol ciutadà.

Jo, és cert que intente anar a totes aquelles que puc, m’agrada, ho reconec, i recorde amb estima a molts dels veïns i veïnes que hi participen o han participat, a veïns i veïnes que en alguns casos ja no estan amb nosaltres, i que a més a més de l’estima personal, sempre tindran el meu respecte per la tasca altruista que han fet.

Recorde alcaldes donant la cara, bo l’actual no el recorde en cap junta de barri ara que pense, ostres és de veres, hauria de fer més memòria, però no el recorde a cap, almenys de les duretes, bé, crec que a cap. Bo, no em desvie del tema, recorde persones que han resolt els seus problemes gràcies a les juntes de barri, altres que no, per molt que han insistit i assistit.

En conclusió, ara que s’estan constituint les juntes de Barri, crec que totes i tots hem de fer un esforç perquè siguen l’eina que la nostra ciutadania es mereix, una eina de comunicació, de debat, de queixa i de fer comunitat, de fer barri i de fer poble.

Jo, continuaré construint i aportant tot el que puga a les juntes de barri, i tan sols demane a la resta de polítics, que hi participen, que donen la cara, que gaudeixen del veïnat, que gaudeixen escoltant-lo, jo ho faré.