Ja tenim ací a La Canyada nous avisos de poda d’arbres en plena primavera. Quan fins el més inexpert, a poc que haja escoltat els seus avis que d’acó sabien molt, sap que les podes que es fan a la primavera, que és l’època reproductora de les aus, provoca el fracàs reproductiu, entre d’altres efectes negatius e irreversibles.
Altra de les principals conseqüències d’una dolenta poda d’arbres és una pèrdua important de la seua esperança de vida, així com correr el risc de pudrició de l’arbre, la possible deformació i desequilibri sobre la pròpia espècia arbòria o el fàcil afebliment de les branques amb el risc de mort de l’arbre.
Malgrat aquesta evidencia, la poda a Paterna i els seus barris funciona com una piconadora que es posa en marxa i sembla que no pot parar, de manera pràcticament aleatòria i sota una planificació visiblement arbitrària; és a dir, a podar tots els dies de l’any perquè la brigada ha de treballar.
En general a tot el poble, i en particular a La Canyada, els avisos per part de l’Ajuntament de poda dels arbres, es produïxen de manera sorpresiva i poden aparéixer en qualsevol època de l’any. Evidentment, l’estupor de veïns i veïnes preocupats per la conservació de la nostra natura i conscients de la importància d’assegurar la bona gestió de l’arbratge urbà, s’alimenta i creix cada any davant esta dinàmica de podes indiscriminades.
La versió oficial de l’ajuntament apunta al fet que, de no fer-ho així (és a dir, durant tot l’any) no s’arriba al bon manteniment de tot l’arbratge que tenim en el municipi; bé, tal volta comprensible des del punt de vista operatiu però totalment inacceptable atenent criteris científics davant la correcta conservació i promoció de l’arbratge.
Ens trobem, per tant, davant una transcendent contradicció mediambiental que, d’acord amb la dinàmica establida per l’ajuntament i que segueixen justificant, sembla insalvable?
Estic convençuda que no i que les coses es poden fer molt millor i com cal. La majoria dels experts consultats demanen posar fi a estes pràctiques, que reduïxen la capacitat que tenen els arbres d’absorbir contaminants de l’aire i netejar-lo.
Els arbres són el pulmó de pobles i ciutats i molts ajuntaments no entenen que en ficar la motosierra “perquè sí” es perd la mitat d’eixe pulmó. Advertixen de manera contundent els experts que moltes administracions ho fan sense atendre els mecanismes naturals i vitals del nostre arbrat. I a Paterna passa, i tant que passa.
Per tant, s’ha de posar fi a esta manera de funcionar, no podem continuar amb podes indiscriminades per lleugeres que diguen que son; perquè la sola poda (que una vegada ficada la motosierra es fácil apurar l’arbre i no identificar tots els nius), el soroll que a més produeix i que com ja hem dit, altera la natural reproducció de les nostres aus, a més de posar en risc la pròpia vida i continuitat de l’arbre, totes estes conseqüències negatives no poden estar per sotmeses a un problema de planificació.
Portem anys estudiant la natura i els seus cicles, els experts diuen ben clar que estes practiques indiscriminades no poden continuar i demane a l’ajuntament de Paterna que rebobine al respecte, que atenga als criteris mediambiental i que organitze les pode atenent als mateixos, D’eixa manera, totes i tots contents i la natura viva i ben cuidada.