La formació ha remés al grup parlamentari en les Corts la documentació on el Síndic qualifica com ‘evidents’ les competències de Cultura per a garantir la protecció a la troballa
Compromís per Paterna, després de conéixer l’informe del Síndic de Greuges on s’assenyala que ‘es evidente que [la Conselleria de Cultura] sí tiene competencias en garantizar la protección… del patrimonio cultural valenciano’, “exigirem a la Conselleria de Cultura que assumisca la responsabilitat que li pertoca en el maltracte al patrimoni històric-cultural de Paterna en el jaciment de la Vila Romana”.
Segons explica el regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, “hui mateix hem tingut accés a l’informe del Síndic, el qual hem remés al nostre grup parlamentari en les Corts Valencianes per tal que es prenguen les mesures i iniciatives pertinents per a clarificar i determinar les responsabilitats de l’àrea que dirigeix Lola Johnson”.
El regidor Ramón afegeix que l’informe “és contundent perquè també diu que la conselleria no pot declinar l’exercici de les seues competències, és a dir, que Cultura hauria d’haver adoptat mesures per a protegir el jaciment i no ho ha fet perquè es va excusar en què hi havia competències urbanístiques que li eximien d’això. En què quedem? També hem d’obrir ara un debat sobre les competències pròpies i impròpies de la conselleria?”.
D’altra banda “en Compromís tampoc ens oblidem de la repercussió que tot el cas ja està tenint en les persones que decidiren comprar-se una vivenda en les finques que hi ha damunt de les restes arqueològiques. L’alcalde no hauria d’estar tan tranquil com sembla perquè la Fiscalia Provincial de València explica que ‘Lorenzo Agustí manifestó la titularidad municipal del vial’ en el ple del 18 de maig de 2005 quan era oposició. La resposta pendent és per què no va corregir l’edificabilitat en la posterior reparcel·lació quan ja era alcalde”.
“I Agustí tampoc hauria d’estar tranquil per una altra raó: que hi ha un altre vial municipal que el Síndic de Comptes ha denunciat que acabà en poder de la mateixa promotora de Siro. I el promotor l’únic que fa és defensar que tota l’edificabilitat és seua. Així, els compradors dels pisos queden atrapats entre la falta de voluntat per aclarir què està passant i la seua obligació de pagar les mensualitats de les vivendes. Una situació molt injusta, amb la destral econòmica que es gasta el PP, i on ningú dóna la cara”, conclou Juanma Ramón.