La formació li recorda a l’alcalde que la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local diu que el consistori no pot constituir ni participar en cap consorci

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, considera que “donat que el nou marc vigent per als ajuntaments sobre la creació de consorcis l’ha agarrat a contrapeu, Lorenzo Agustí no ha de retardar més la cancel·lació del seu megaprojecte de la Zona Franca. Si continua i constituix el consorci que l’ha de regir, estarà infringint la llei. Per això insistim en que Agustí ha de cancel·lar-ho i destinar a la partida de promoció social els 115.000 euros de l’encomana de màrquetin global de GESPA que té per a la promoció d’aquest bluff”.

Per a dur a terme aquest projecte, i justificar aquestes despeses que en 2013 han sigut de 247.000 euros, l’Ajuntament de Paterna va iniciar un expedient per a la creació del Consorci “Paterna, Zona Franca” amb un primer acord, el 23 de juny de 2012, que iniciava els treballs de redacció dels estatuts del mateix, amb la participació de l’Institut Tecnològic de la Construcció (AIDICO), per formar el “Consorci” que desenvoluparia el megaprojecte. Després de l’última modificació, el consorci només estaria format pel Ministeri d’Hisenda i l’Ajuntament, sense que coneguem si el Ministeri té la voluntat de consorciar-se. Ara amb la nova llei tots dos han fet tard ja que el consorci amb l’ajuntament és il·legal”.

Segons Ramón, “encara que el Consorci està pendent de creació, l’Ajuntament de Paterna ha estat portant altres processos en paral·lel per a la implantació de la Zona Franca a Paterna, com: la promoció internacional del projecte, la tramitació de l’autorització per a la Zona Franca al Ministeri d’Hisenda i l’obtenció dels terrenys del Ministeri de Defensa. Tràmits iniciats sense que conste a l’expedient cap resposta oficial dels ministeris, donant el vist i plau a les propostes, ni a les sol·licituds realitzades per l’equip de govern municipal”.

“I ara, per si no hi havia prou amb la virtualitat d’aquest megaprojecte, Rajoy acaba de posar-li la guinda al pastís del pelotasso d’Agustí, amb la Llei de Racionalització de l’Administració Local. El nou marc legal té com a conseqüència que l’Ajuntament de Paterna, amb un Pla d’Adjust vigent fins al 2022, no podrà concloure l’expedient iniciat per a crear, constituir i/o participar directa o indirectament al “Consorci Paterna Zona Franca” per imperatiu legal. Per tant, sense Consorci, sense l’eix central del projecte, no té sentit continuar amb la tramitació de l’expedient per a la implantació de la Zona Franca a Paterna, ni molt menys continuar amb les despeses previstes en l’encomana de màrquetin global per a la seua promoció exterior”.

“Tot i això, al 2014, Lorenzo Agustí preveu gastar-se més de 56.000 euros en consultories per a la promoció i tramitació del projecte; 12.000 euros en assessories jurídiques; 10.000 euros en missions comercials; 6.500 euros en la representació a Xina; i altres 12.000 euros per a la creació ‘il·legal’ del consorci. En total 115.000 euros, uns diners que es llançarien al fem si el consorci finalment no es constituix. Per això ara encara estem a temps de destinar-lo a promoció social, amb l’objectiu de desenvolupar plans d’acció directa en la promoció i creació de nous llocs de treball al municipi i per al manteniment dels Serveis Socials”.

Així, “com que la ciutadania de Paterna necessita solucions urgents i immediates per a poder ser tots ciutadans i ciutadanes de primera, donada l’emergència social actual, des de Compromís esperem que el seny de l’alcalde permitisca destinar els recursos per promocionar un consorci il·legal a allò que necessita la ciutadania. Tot això, desistint, davant els ministeris implicats, dels procediments iniciats per a la Zona Franca i deixant sense efecte tots els acords adoptats al respecte”, conclou Juanma Ramón.

Publicacions digitals: NAP I COL, HORTANOTICIAS, LA VEU PV, PATERNA BIZ, EL PUNT,