• L’urbanista Vicent Torres dóna les claus de la innecessària execució de la infraestructura a Paterna

Xarrada bypass 2_abril2014Sota la frase “on hi ha formigó, hi ha comissió”, l’urbanista expert en mobilitat sostenible, Vicent Torres, va explicar dilluns les claus del projecte de l’ampliació del by pass al seu pas per Paterna. Ampliació que, d’altra banda, “no necessita el municipi perquè el volum de trànsit no és tan gran com per a requerir-la, a més d’haver altres possibilitats que també permeten el transport de mercaderies”.

Sobre el mite de la necessitat de més infraestructures viàries per l’augment del numero de vehicles i del trànsit, Torres va assenyalar que “precisament és a l’inrevés: cada vegada hi ha menys cotxes i el Ministeri de Foment té estudis i informes que així ho diuen. Però els interessos que es creen al voltant del formigó són els que creen la necessitat virtual de tot el contrari. D’ahí que on hi ha formigó, hi ha comissió”.

A la xarrada, que va presentar en el centre social de la Canyada la portaveu local de Compromís per Paterna, Loles Ripoll, l’urbanista Vicent Torres també va incidir en l’aspecte de l’aïllament dels barris perifèrics de Paterna respecte del centre del municipi, “ja que de fer-se l’ampliació, el que s’aconseguirà serà posar més dificultats a la comunicació entre l’exterior i l’interior del poble. I no oblidem que, si es fa l’ampliació, la tan esperada millora dels accessos del polígon Font del Gerro tampoc existirà”.

Segons Torres, “som els que més carreteres, ferrocarrils i aeroports tenim però seguim estant a la cúa del model europeu. Cal potenciar el ferrocarril com a alternativa al transport de mercaderies per carretera, perquè és l’aposta d’Europa, perquè és un model de transport sostenible. D’altra manera estem anant contra natura”, va subratllar Torres.

En acabar la xarrada es va obrir un col·loqui amb el públic assistent, que va participar molt activament plantejant els dubtes al voltant de l’ampliació del by pass. Loles Ripoll va tancar l’acte destacant que “el futur passa pel model europeu, per un transport de mercaderies que siga respectuós amb el medi ambient. No volem que Paterna es convertisca en un embut, concentrant el trànsit provinent de la CV35 i el de la V30. Un coll d’ampolla que produirà un greu impacte ambiental amb conseqüències afegides com la contaminació acústica, per tot el soroll dels vehicles en circulació pels 12 carrils; i també la contaminació de l’aire, ja que si hi ha més quantitat de vehicles circulant, les emissions de CO2 augmenten en la mateixa proporció, així com les partícules en suspensió. Esperem que el Ministeri es repense el projecte i aposte per invertir en un model de transport sostenible”.

Publicacions digitals: NAP I COL, LA VEU PV, PATERNA AHORA, PATERNA BIZ,