La declaració, presentada per Compromís per Paterna, va ser aprovada per unanimitat al Ple ordinari de Febrer

El dia 27 de febrer es complixen 40 anys de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). Així doncs, a instàncies de Compromís per Paterna, l’ajuntament es va sumar el passat ple a este esdeveniment històric per demostrar, un any més, el seu compromís amb el Poble Sahrauí.
Les pluges torrencials caigudes a l’octubre del passat any als campaments de la població refugiada sahrauí afectaren a més de 90.000 persones, 25.000 dels quals pergueren les seues llars i es quedaren sense aliments tal com va denunciar l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats.
Per si això no fora suficient, segons diverses investigacions dutes a terme per l’Institut Hegoa de la UPV-EHE i la Societat de Ciències Aranzadi, amb el suport de l’Euskal Fondoa, han aportat noves proves sobre les desaparicions forçoses i bombardejos a la població civil sahrauí a mans del govern del Marroc.
És per tot això que l’ajuntament de Paterna vol reafirmar el seu reconeixement al legítim govern de la RASD i al Front Polisari com a valedors del dret a l’autodeterminació, reconegut per l’ONU i que legalment li correspon al Poble Sahrauí.
Amb esta declaració, l’ajuntament de Paterna vol instar al govern de l’Estat espanyol i a la comunitat internacional a què promoguen totes aquelles iniciatives necessàries per a aconseguir una solució justa i definitiva, mitjançant un referèndum, com exigeixen les diferents resolucions de l’ONU. La declaració també demana que des de diferents àmbits, tant estatals com internacionals, es pressione a les autoritats marroquines per tal que aturen la persecució contra els activistes pro drets humans sahrauís, que alliberen a tots els presos polítics i que esclarisquen el parador de més de 400 persones desaparegudes a la zona.
La moció aprovada per unanimitat el passat dimecres insta a l’Estat espanyol a assumir la seua responsabilitat històrica i a treballar activament des del Consell de Seguretat de Nacions Unides en la vigilància del respecte als drets humans al Sàhara Occidental. L’ajuntament de Paterna es compromet també a treballar tant als campaments de població refugiada com als territoris il·legalment ocupats pel Marroc per aconseguir la seua llibertat.