L’actual Conselleria de Infraestructures confirma que el projecte continua sense complir amb els requisits exigits pel Ministeri de Foment i la Demarcació de Carreteres

Compromís per Paterna continua estudiant amb detall l’expedient administratiu de tramitació de l’Actuació Territorial Estratègica “Puerto Mediterráneo”. Un expedient ple de ‘sorpreses’ que demostren la falta de diligència i inusual impuls polític de l’administració encapçalada per Bonig.

D’esta manera, els representants de Compromís per Paterna han pogut contrastar documentalment com, el 5 de juliol de 2013, l’aspirant a promotor presenta per registre d’entrada a l’administració de Bonig la sol·licitud de suspensió del procediment fins a la recepció dels informes que havien d’emetre el Ministeri de Foment i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

De fet, a l’escrit signat per Ian Sandford es justifica la necessitat de suspendre el procediment admetent l’existència de l’informe desfavorable del Ministeri de Foment de 17 de desembre de 2012, el mateix que va destapar Compromís per Paterna i que ara l’aspirant a promotor s’afanya a desmentir, “en un intent estèril de continuar manipulant la ciutadania”.

Sanford confirma per escrit en 2013 allò que Compromís ha expressat des del principi: que els estudis que demana el Ministeri de Foment tenen “carácter preceptiu i són bàsics i inexcusables” per a l’expedient d’aprovació del planejament urbanístic i memoria ambiental.

Per això, sense el vistiplau de Foment, Compromís expressa els seus dubtes sobre si l’expedient complia les condicions mínimes per a continuar la tramitació, o si per contra, en no haver resolt la sol·licitud del promotor, s’entén com una suspensió tàcita del procediment.

Des de Compromís per Paterna, el seu portaveu, Juanma Ramón ha manifestat “la realitat documental que es desprén de l’expedient, més enllà de la pataleta mediàtica del promotor, és que el Ministeri de Foment, hui dia no ha fet cap informe favorable sobre l’ATE i que no consta justificació documental de per què no es va atendre la petició del promotor de suspendre el procediment. Dubtes que hem remés a la Conselleria perquè ens informe si el procediment pot haver caducat”.

D’altra banda l’afany mediàtic del promotor britànic per desmentir a Compromís els ha portat a un atzucac. S’encaboten a dir que tenen un informe favorable del Ministeri de Foment, quan l’actual Conselleria d’Infraestructures informa a febrer de 2016 que el promotor encara ha de complir amb els condicionants, exigits per la Demarcació de Carreteres en agost de 2014.

L’últim informe de la Conselleria d’Infraestructures insisteix, 3 anys i mig després de la declaració d’ATE, que el projecte de Puerto Mediterráneo encara “no ha satisfet les indicacions del Ministeri de Foment” No disposa d’un Pla de Mobilitat aprovat per l’Agència Valenciana de Mobilitat, i a més, no disposen de l’exempció de la Llei de Carreteres que els permetria construir dins de la zona de reserva legal de la CV-35, tal com tenen previst al projecte.

Una exempció a una llei estatal que segons el citat informe de l’actual Conselleria d’Infraestructures “requereix un informe expressament favorable a esta exempció per part de la conselleria competent en carreteres, cosa que el dia de hui (febrer 2016) no ha sigut emés”.

L’exempció a la llei, la reducció de la zona de reserva legal de la CV-35 i la posterior ocupació per “Puerto Mediterráneo” són condicions imposades pel promotor, que admeten en la Memòria que sense l’exempció legal proposada l’ATE serà inviable.

“Els documents fan inexplicable que, amb totes aquestes mancances i condicions exigides en 2014 i encara sense resoldre, el projecte fóra exposat al públic en 2015 per ordres de la Sra. Bonig, quatre dies abans de les eleccions autonòmiques. “No pararem fins que aturem el projecte i depurem tots els dubtes en la seua “caòtica” tramitació administrativa” conclou, Juanma Ramón.