La formació recorda que el territori valencià ha estat, històricament, marginat i infrafinançat pel govern de l’Estat. “No és només que no ens donen proporcionalment el que ens pertoca, és que, també, se’ns neguen les infraestructures necessàries per al nostre desenvolupament”

Des de Compromís per Paterna, el seu portaveu, Juanma Ramón recorda que els valencians i valencianes hem estat exemple de solidaritat amb la resta de pobles en les etapes de prosperitat i que, a més, “hem sigut motor de creixement i desenvolupament per a la resta de territoris”. En este sentit el portaveu dels valencianistes ha manifestat, també, que les divises aportades tant amb l’exportació de productes agraris i industrials com pel sector turístic han ajudat l’economia de l’Estat en moments difícils. Ara, però, l’estereotip de riquesa s’ha esquerdat i segons la formació d’esquerres “hem passat a ser un territori pobre. I malgrat això continuem pagant com a rics”.
“Si abans, quan les coses anaven bé, ja pagàvem molt més del que ens corresponia, ara, amb una economia que està tenint greus problemes per a eixir de la crisi i una població molt castigada pels efectes d’esta fallida econòmica, el balanç és encara més injust per als i les valencianes” ha manifestat Juanma Ramón.
En este sentit, les xifres del mateix Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, ens mostren clarament com, fins i tot sent més pobres, continuem aportant una contribució de diners a l’administració de l’Estat que es troba per damunt de la què ens correspon pel nostre nivell de renda. “De fet, som l’únic territori amb una renda per habitant, inferior a la mitjana, que rep de l’Estat menys del que aporta, contravenint els principis d’equitat i solidaritat”.
Per a la formació valencianista, les inversions de l’Estat són un altre dels factors fonamentals. Ja que, tot i aglutinar quasi l’11% de la població de l’Estat, el poble valencià ha rebut de l’administració central, de mitja, entre el 6 i el 7 per cent. “Portem massa temps maltractats. No hi ha cap explicació raonable, més que la prolongació de velles inèrcies històriques. També potser haja contribuït una falta de pressió reivindicativa per part del poble valencià. Ara, però, el poble valencià ha de dir PROU. Cal posar fi a la marginació a què hem estat sotmesos per part del govern de l’Estat. Exigim, com a valencians i valencianes, no ser tractats com a ciutadans de segona. Exigim un finançament JUST que permeta que els i les nostres ciutadanes, siguen considerades igual que les de la resta de territoris.”
Per tot això, des de Compromís per Paterna demanen Una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic amb efectes a 1 de gener de 2014 per tal d’assolir, com a mínim, la mitjana de finançament per habitant del conjunt de comunitats autònomes; el reconeixement del dèficit de finançament acumulat des que es van dur a terme les transferències de competències al govern valencià xifrat, en almenys, 12.433 milions d’euros des de 2002 a 2013 i L’execució per part de l’Estat d’unes inversions en infraestructures equiparables al pes poblacional del territori valencià compensant en tot cas la insuficiència inversora dels últims anys.