Des de la coalició mostren la seua incredulitat davant un fet que consideren «gravíssim»

Des d’Alcaldia diuen que l’acomiadament estava pactat, però la coalició ho nega

Un nou capítol més en la situació política que porta vivint les últimes dues setmanes l’Ajuntament de Paterna. El Govern del Batán -acord pel qual Compromís i Paterna Sí Es Pot van entrar en l’Executiu dels socialistes- no passa pel seu millor moment. Al vot en contra de Compromís i Paterna Sí Es Pot als pressupostos per a 2018 en la Junta de Govern del que formen part tots dos partits i a les paraules del primer edil criticant la labor de la formació valencianista en el consistori se li suma el cessament d’un dels assessors de Compromís per part de l’alcalde, Juan Antonio Sagredo, del PSPV.

El decret va ser signat pel primer edil del consistori del Camp del Turia dilluns passat 31 de juliol, uns dies després que la crisi en el consistori paternero esclatara quan Compromís i Paterna Sí Es Pot van votar no als pressupostos per a 2018 en la Junta de Govern Local, malgrat que dies arrere havien participat en la presentació d’aquests i havien participat en la seua elaboració. Malgrat que l’alcalde té potestat per a realitzar aquest tipus d’actuacions, el funcionament habitual és que a cada grup se li assigne un nombre d’assessors i que aquest decidisca quina persona ho ocupe.

En l’ordre tramitada per Sagredo s’assenyala el cessament del periodista Rubén Fernández com a assessor de l’Àrea de Política d’Educació i Sostenibilitat del Grup Polític Compromís i que feia les labors de premsa del grup municipal i no es marca una explicació del per què del cessament, però des d’Alcaldia van al·legar que aquest acomiadament estava previst en el pacte que van segellar fa 9 mesos Compromís i PSPV, un fet que des de la formació valencianista van negar.

Més enllà d’açò, en la coalició ahir -i des del dilluns que coneixien el cessament- regna el malestar i un important empipament amb el primer edil i encara soci de govern. «És alguna cosa inaudit», assenyalava el portaveu de Compromís, Juanma Ramón a ELMUNDO qui va qualificar la situació de «surrealista». «No sabem per què ha fet açò, no ens donen explicacions de cap tipus», es queixava el regidor que va titllar el cessament de «gravíssim» especialment «per les formes utilitzades, sense dir gens a ningú del partit». Des de Compromís no dubtaven a qualificar la mesura de decretazo i encara posen en dubte la possibilitat d’acudir a la reunió a tres bandes que va proposar el dimarts l’alcalde per a reconduir la situació i que dependrà de com avancen els esdeveniments. De fet, a la vesprada es va reunir l’assemblea de la coalició valencianista en el municipi i malgrat que no es van prendre decisions rupturistes -van votar continuar amb el pacte municipal- sí que es va palpar el malestar dins de la formació però van incidir en la necessitat de treballar per donar continuïtat al pacte.

La tercera part de l’equació, Paterna Sí Es Pot, la platforma instrumental amb la qual Podem es va presentar a les eleccions municipals de Paterna al maig de 2015, van anunciar que si que acudiran a la reunió del divendres proposada pel primer edil socialista. El seu portaveu en el ple local, Frederic Ferri, va demanar als altres dos socis de Govern responsabilitat per a intentar «desastacar la situació». Sobre el cessament de l’assessor de Compromís, Ferri va indicar que més que arreglar el conflicte, «ho agreuja».