Des de l’inici del Govern del Batà, la regidoria de transparència, dirigida per Compromís va impulsar que totes les àrees de l’Ajuntament aportaren la informació necessària per a publicar el primer Portal de Transparència de l’Ajuntament. En aquest procés es va ficar en relleu que durant aquest procés de recopilació d’informació es detectaren diverses mancances internes, tant tècniques com de falta de personal, que varen fer que a finals de 2017, i després d’una fase d’anàlisi, s’arribara a la conclusió que la millor forma per a intentar solucionar-les era l’elaboració d’una ordenança de transparència per a l’Ajuntament. “En el marc de l’administració Pública, la transparència, és un mecanisme que, entre uns altres beneficis, prevé actes de corrupció i que permet a la ciutadania conèixer el funcionament intern de les institucions i com s’uitilitzen els fons que estes reben”, ha destacat el portaveu de Compromís per Paterna, Juanma Ramón.

A finals de febrer de 2018, ja es tenia un esborrany d’ordenança que tenia com a principals objectius: Adaptar la legislació estatal i autonòmica a les característiques de l’Ajuntament de Paterna. Establir clarament la informació mínima que l’Ajuntament i els seus ens dependents haurien de publicar, tant en els respectius portals de transparència com en les seues pàgines web, així com la informació que haurien de proporcionar totes les empreses,  associacions i altres ens que col·laboren amb l’Ajuntament. Regular tots els aspectes relatius a l’atenció de les peticions d’accés a la informació pública i regular tots els aspectes relatius a l’atenció de les peticions de reutilització de la informació pública i establir els protocols d’actuació que se seguirien en l’Ajuntament de Paterna per tal d’aconseguir els objectius anteriors.

“Durant la nostra estada al govern realitzarem el procés de participació per les Juntes de Barri, ara és fonamental que aquesta ordenança passe pel Consell Territorial de Participació Ciutadana, i finalment per plenari. La transparència hui en dia és una de les principals exigències ciutadanes. La ciutadania reclama que els seus governs i les seues administracions públiques informen sobre el que tenen, òbriguen les seues portes, oferisquen informació sobre les seues decisions, actuació i sobre els seus recursos utilitzats”, ha manifestat el portaveu de la coalició valencianista, Juanma Ramón.