La proposta realitzada per Compromís per Paterna ha tirat endavant en els vots favorables de la formació valencianista i Psoe i els vots en contra de Vox,Ciudadanos i PP


Paterna ha aprovat hui, al plenari ordinari corresponent al més de juliol i a instàncies de Compromís, una moció en la qual s’insta a la justícia a investigar al rei emèrit després de les informacions aparegudes en premsa sobre els presumptes casos de corrupció en els que s’ha vist salpicat Juan Carlos I. El regidor de la coalició, Juanma Ramón, ha manifestat que “hem presentat aquesta moció perquè entenem que en plena crisi econòmica per la Covid-19 no pot existir la mínima ombra de corrupció sobre cap institució, per molt que siga l’anterior rei. Des de Compromís hem demostrat sempre el nostre compromís amb la transparència en els diners públics”.


Fonts de la coalició han indicat al respecte que “a Compromís pensem que, per salut democràtica, s’ha d’investigar i determinar quin ha sigut el comportament de l’anterior Cap d’Estat. Si ha participat en presumptes activitats econòmiques aprofitant les seues funcions diplomàtiques, si presumptament ha rebut comissions il·legals per adjudicació d’obres i sobretot l’origen dels milions d’euros a les seues fundacions offshore que investiga la fiscalia suïssa. Entenem que, en un Estat democràtic, el rei i els seus comptes han de ser transparents”.


La moció debatuda al plenari ha sigut aprovada finalment amb els vots favorables de Compromís i Psoe i amb els vots en contra de Vox, Ciudadanos i PP. En este sentit, Juanma Ramón, destaca que “No sorprèn en absolut que tots els partits de dretes voten en contra de la proposta que hem realitzat, ni sorprèn l’actitud més bel·ligerant de l’habitual del representant de Vox per defensar la seua postura en contra. Hui ha quedat demostrat, amb els insults emesos pel seu portaveu, que els representants d’aquest partit quedaren ancorats en temps passats, un partit que deixa, amb actuacions d’este tipus, certa olor a naftalina i Varon Dandy”. D’altra banda, celebrem el fet que el Psoe de Paterna haja tornat als seus orígens fundacionals, esperem que el president del govern, Pedro Sánchez, done suport a iniciatives com aquesta com ho ha fet l’Alcalde Sagredo i el seu equip de govern”.


“Més enllà de les possibles responsabilitats legals de Joan Carles de Borbó, s’ha de determinar les responsabilitats polítiques i ètiques que es poden derivar del que podria ser una activitat delictiva, cal determinar l’abast d’aquests indicis, conéixer la veritat, dilucidar les responsabilitats polítiques i ètiques, així com proposar mesures de gran importància perquè això no torne a succeir”, asseveren per concloure fonts de la coalició.