La formació presenta una moció al ple municipal per crear un esdeveniment que compte amb exposicions, actuacions i actes encaminat a promocionar i donar a conèixer la producció literaria en valencià

Compromís per Paterna ha anuncia hui que ha registrat una moció, per al pròxim ple municipal, amb la qual demana la creació d’una setmana dedicada a les lletres valencianes. El regidor de la formació, Carles Martí, argumenta al respecte que “els valencians i les valencianes tenim la gran sort de poder gaudir d’un tresor propi com és la nostra llengua. Una llengua que cal cuidar i potenciar per part de les institucions públiques. El valencià és el nostre signe d’identitat més rellevant, el nostre bé cultural més preat, el que ens dona sentit i ens identifica com a poble. És per això que ha de ser, en tots els àmbits d’ús, un instrument de concòrdia, de diàleg, d’entesa, d’unió i d’identificació per a la ciutadania”.

Des de Compromís assenyalen que “en els darrers mesos, i a conseqüència del canvi de govern a la Generalitat Valenciana, la nostra llegua es troba en greu perill, i és que les diferents iniciatives per part del govern de la Generalitat per tal d’enfonsar i soterrar el valencià, estan fent que el treball fet en els darrers anys per a dignificar i fer valdre aquest tresor propi dels valencians i valencianes, siga revertit amb polítiques centralistes i favor de la llengua castellana. Hem de recordar que és obligació de les administracions públiques valencianes treballar perquè el valencià continue sent el vehicle de comunicació de totes i tots els valencians. La nostra llengua necessita que l’Ajuntament de Paterna estiga al costat de totes les persones que la utilitzen, i que aspiren a utilitzar el valencià en tots els àmbits en el seu dia a día”.

“A Paterna, ja es celebren certàmens literaris de gran prestigi, com els jocs florals, on des de diferents àmbits, es presenten creacions literàries de gran qualitat, però, tot i que algunes obres es presenten en valencià, no és un premi dirigit a potenciar la nostra llengua, donat que moltes de les obres són presentades en castellà. Hui en dia, es publiquen al voltant de 6000 llibres anuals en la nostra llengua, a més a més de disposar de prou editorials, que pràcticament o exclusivament publiquen les seues obres en la nostra llengua, el que suposa que la indústria de les lletres valencianes estiga en un dels seus millors moments”, afegeixen les mateixes fonts.

Carles Martí indica que “cal instaurar a Paterna un esdeveniment centrat en la nostra llengua, és en aquest punt on des de Compromís per Paterna considerem que cal crear una setmana de les lletres valencianes. Un esdeveniment on des de l’ajuntament s’organitzen diferents actes, exposicions, actuacions, etc, totes encaminades a potenciar i donar a conéixer la producció literària en la nostra llengua al poble de Paterna. Dins d’aquest esdeveniment, a més a més, es podria instaurar un premi literari per a produccions fetes en valencià, amb les temàtiques i format que es consideren més adient pels tècnics municipals per a fer-lo més atractiu”.

“Per això instem a que l’Ajuntament de Paterna realitze anualment, escomençant pel pròxim 2025, en la setmana prèvia al dia 25 d’abril, una setmana dedicada a les lletres valencianes, per tal de defendre la nostra llengua front als atacs que està patint per part del govern de la generalitat”, conclou el mateix regidor.