La formació, que ha realitzat una investigació pròpia sobre el terreny, presenta una moció amb un paquet de mesures per a la normalització dels danys produïts

LEVANTE-EMV (13 octubre)

Compromís per Paterna, que ha realitzat un estudi propi sobre les causes de l’agreujament de les pluges caigudes sobre el municipi, amb material audiovisual propi i facilitat per algunes associacions de veïns i ciutadans que de manera particular han lliurat el dit material, conclou que “certes decisions sobre la construcció d’infraestructures de sanejament són les que han provocat que l’aigua tornara als seus llits habituals en Paterna i que els danys materials foren de dimensions desmesurades”.

La portaveu municipal de Compromís en Paterna, Loles Ripoll, assenyala que “ara la tasca és que tot torne a estar com abans de la tempesta, i que es faça una diagnosi com cal de tot allò que convertí a Paterna en un riu d’aigua descontrolada, per tal que es puguen prendre mesures que normalitzen els danys produïts. Per aquesta raó, presentem una moció en aquestos termes que volem tinga el recolzament de l’equip de govern del PP i de tots els grups municipals, ja que la finalitat és el bé per a la ciutadania”.

L’informe elaborat per Compromís per Paterna “evidència que el corrent de les pluvials que venien de la canalització del Barranc de la Font no va poder continuar el seu recorregut natural cap al riu, perquè els col·lectors sota la linea de FGV fóren insuficients i es varen taponar amb la brutícia del barranc. El cabdal desbordat no va poder ser absorbit pels vials del PAI dels Molins, al costat de les vies del metro, on no es troben prou imbornals per captar l’aigua desbordada, que a més trobava l’impediment del mur de la via de FGV per desaiguar a l’horta, i va propiciar que la riuada arribara al centre del casc urbà. Tot això dins de les obres d’urbanització del PAI del Sector Río, de gestió municipal. Queda clar que l’ajuntament té també la seua responsabilitat”.

“Instem al govern d’Agustí que exigisca a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que garantisca el correcte estat de neteja dels barrancs i que a més, a qui corresponga, que faça les modificacions al mur de la via per a evitar repeticions de la riuà. També trobem queixes dels veïns en barris de la part alta del casc urbà, on l’aigua tampoc era captada pels imbornals i transcorria a gran velocitat cap a la part baixa, la qual cosa va contribuir a augmentar la riuà provinent del Barranc de la Font. És a dir, això fa pensar que cal millorar la xarxa de pluvials en la part alta del poble”, explica.

A més a més, “el mal funcionament del col·lector de pluvials dels carrers 293, 299 i 232, executat per l’ajuntament amb càrrec al Pla E, ha motivat les inundacions dels garatges de la zona. I les inacabades obres de l’eix viari del carrer 133, amb càrrec al Pla Confiança, han mostrat el mal disseny del nou col·lector, que en unes parts va caure obstaculitzant el normal pas de les aigües i en d’altres va ser incapaç d’absorbir l’aigua, provocant la més important inundació que es recordava a la zona”.

“Volem que cada administració o organisme assumisca la seua responsabilitat, que l’Ajuntament complete l’estudi de necessitats d’infraestructures d’evacuació de pluvials, a la vista de les conseqüències paleses del passat fenòmen tormentós, incloent l’immediata reconstrucció de les instal·lacions esportives de l’estadi Gerardo Salvador. I si algú de l’equip de govern del PP ens contesta dient que no hi ha diners, estarà enganyant-nos perquè al pressupost alternatiu de Compromís si que hi ha línies previstes per a eventualitat d’aquest tipus. Per no oblidar que tot i que es tracta d’inversions elevades, poden ser finançades amb un pla plurianual amb càrrec als 24 milions de superàvit que preveu l’actual pla d’adjust del pressupost municipal fins 2013, aprovat pel Govern Central”, recorda Loles Ripoll.

D’altra banda, “l’estudi observa també els greus problemes de fàcil solució a les instal·lacions de comunicacions de la central de la Policia Local de Paterna, així com el funcionament irregular del generador d’emergència que va provocar el caos als sistemes informàtics i telefònics, fent que els serveis entraren per mig del 112 i dels telèfons mòbils personals dels agents en servei. Tal i com consta també a l’informe policial, que es va repartir públicament, amb dades confidencials de particulars, i amb el dubte que ens crea sobre la legalitat de fer públiques aquestes dades”.

Des de Compromís “també volem destacar la gran tasca que va desenvolupar tant la policia local, com protecció civil i les persones anònimes atenent a la ciutadania”, conclou la regidora Loles Ripoll.

Publicacions digitals: EL PERIÒDIC, EL PERIÓDICO DE AQUÍ, EL PUNT, PATERNA BIZ, CRÓNICA PATERNERA