COMPROMÍS EXIGEIX QUE EL VALENCIÀ TINGA ALMENYS LA PARITAT AMB EL CASTELLÀ EN LA PROGRAMACIÓ CULTURAL

La formació presenta una moció al ple de gener amb l’objectiu de reduir la despesa programant produccions teatrals locals

Compromís per Paterna considera que “és imprescindible garantir la presència del valencià en la programació cultural del municipi, aspecte que està incomplint-se sistemàticament en les produccions teatrals que ens visiten. I per tal d’evitar aquesta discriminació cap al valencià, exigim la paritat amb el castellà en la programació cultural, fixant un mínim del 50% en tota la programació cultural del poble, com per exemple les obres teatrals que es programen”.

El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, explica que “només cal veure l’últim Cultiva’t, l’agenda cultural que edita el consistori. Per al primer trimestre de l’any, front a sis produccions en castellà només hi ha una en valencià. Es tracta d’una situació contra el valencià que vé repetint-se fa temps i a la que ningú posa solució. Pensem que amb aquesta moció es pot arribar almenys a la paritat entre el valencià i el castellà, i que no hi haja cap situació de marginalitat”.

Ramón es pregunta per què la regidora de Cultura, Elena Martínez, que és la responsable de l’oferta teatral del municipi “ha programat només l’obra ‘Que visca l’infern’ en valencià per al primer trimestre de l’any, representant-se un dia a Terramelar i un altre a la Canyada”.

“Cal ampliar l’oferta cultural en valencià i amb artistes valencians, implantar una programació estable en tots els centres socials del municipi de cara a optimitzar les instal·lacions del poble i crear oferta cultural de proximitat i en valencià. La proposta de Compromís permetria comptar amb produccions fetes per companyies valencianes, que dinamitzarien la maltractada indústria cultural valenciana i ajudarien a reduir la despesa.”

Paterna “es mereix tindre una programació continuada en valencià. Raó per la qual l’Ajuntament hauria d’augmentar els esforços en promocionar l’ús del valencià a la seua programació teatral municipal. Per això, cal augmentar l’oferta teatral en valencià i amb artistes valencians i convertir el Gran Teatre Antonio Ferrandis en una referència de la programació teatral en valencià de la nostra comarca”, conclou el regidor Juanma Ramón.

Publicacions digitals: EL PERIÒDIC, EL PERIÓDICO DE AQUÍ, EL PUNT, CRÓNICA PATERNERA, PATERNA AL DÍA

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *