La formació insisteix en la recuperació del teixit agrícola municipal, lligada al banc de terres que fa un any va aprovar el PP i que encara no ha posat en marxa, com a eixida laboral per als aturats del poble  

Compromís per Paterna considera que “cal regular la protecció de l’horta del municipi amb una ordenança que contemple mesures concretes per a evitar els furts i acabar amb ells, especificant el finançament de les dites mesures, i que servisca per a reglamentar el banc de terres, fixar el procediment per a cedir-les i les condicions per a poder treballar-les”.

El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, destaca que l’Ajuntament de Paterna “té la responsabilitat de crear el marc legal que garantisca els drets i obligacions dels afectats en la posada en marxa de totes les mesures que s’aproven. L’objectiu és aconseguir una protecció efectiva dels valors ambientals, econòmics i socioculturals de l’horta de Paterna”.

“I també li pertoca a l’Ajuntament presentar un text legal que permeta assolir els objectius sense crear cap conflicte social, ni d’interessos, per a la qual cosa serà imprescindible implicar a tots els col·lectius i cooperatives que es puguen veure afectats. Entre tots hauran d’aportar la seua experiència i tradició en la protecció, recuperació i gestió de l’horta i l’agricultura ecològica”.

Així, “proposem que el consistori es pose mans a l’obra i inicie immediatament converses amb els actors socials i usuaris implicats per tal de consensuar un text que es presente al Ple abans de finalitzar el primer semestre de 2013. I que a més l’Ajuntament de Paterna inste a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient perquè aprove i publique urgentment el Pla Rector d’Usos i Gestió (PRUG) del Parc Natural del Túria”.

“No ens conformem amb els anuncis en premsa de l’alcalde ni amb les bones intencions manifestades en altres ocasions, com per exemple amb la moció en el mateix sentit presentada per Compromís en setembre de 2010 i aprovada per unanimitat en aquell ple. Ara fa un any que es va consensuar la nostra moció per a la creació d’un banc de terres municipal i que, com és habitual per part de l’equip de govern del PP, encara no s’ha dut a terme. Mentres els terrenys conreats patixen furts i d’altres estan abandonats quan podien formar part del banc de terres si existira. Exigim que es complisquen els acords plenaris, sobretot quan està en joc el futur de l’horta de Paterna”.

A més a més “estem davant un greu procés de recessió a l’horta, amb cada vegada més horts abandonats, i l’agreujament d’aquesta situació pels continus furts als horts del municipi. Per això, amb una ordenança que s’encarregue de regular mesures de protecció, el seu finançament, i gestionar el banc de terres, es podria contribuir a revitalitzar i reactivar el teixit agrícola de Paterna. I també es donaria una eixida econòmica als aturats del poble que podrien trobar alguna millora en la seua situació si disposaren dels horts que ara estan en situació d’abandó i que es regularien amb aquesta ordenança”, conclou Juanma Ramón.

Publicacions digitals: HORTANOTICIAS, EL PERIÒDIC, EL PERIÓDICO DE AQUÍ, CRÓNICA PATERNERA, PATERNA BIZ