Compromís exigix que el consistori envie a totes les comunitats de veïns afectades una còpia del document i procedisca immediatament a llevar el jou i les fletxes

LAS PROVINCIAS (15 juny 2013)
LAS PROVINCIAS (15 juny 2013)

El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, considera “una burla a la ciutadania tot el procés que s’ha seguit amb l’assumpte de la retirada de les plaques franquistes a Paterna, incomplint la Llei de Memòria Històrica. S’han enviat unes cartes a les comunitats de veïns donant opció a llevar-les o no. És a dir, donant opció als veïns a continuar incomplint la Llei de Memòria Històrica mentres ja hi havia un informe jurídic del 2 d’abril de 2012, on tot quedava molt clar: que les plaques s’havien de llevar, si o si”.

“El PP mai ha parlat que l’expedient sobre la retirada de les plaques franquistes dels edificis de Paterna ja tenia un informe jurídic. I quan el tema ha revifat enguany a instàncies de Compromís, i a les últimes reunions on l’Ateneu Republicà de Paterna (ARPA) ha demanat un informe dels serveis jurídics municipals, l’anterior regidora, Elena Martínez, mai ha fet menció de l’existent. Hem estat perdent un any, quan l’ajuntament ja sabia que estava obligat per l’article 15 de la Llei de Memòria, tal i com arreplega el text de l’advocat municipal”.

Segons explica Ramón, “hem trobat aquest informe on textualment el lletrat municipal diu que ‘De conformidad con lo dispuesto en la ley 52/2007, de 26 de diciembre, de Memoria Histórica, procede la retirada de cualquier símbolo, escudo o insignia conmemorativos de la exaltación personal o colectiva de la sublevación militar de la Guerra Civil. Consideramos que esos escudos están incluidos entre los símbolos a los que se refiere la norma y por tanto, procede su retirada’. A que ha estat jugant el PP? A allargar un incompliment plenari i de la llei, i damunt disfressar-ho de participació ciutadana quan mai se l’han cregut?”.

“La que és ara primer tinent d’alcalde, Elena Martínez, ha obviat informació i ha sigut cómplice de l’enviament d’unes cartes que, vist l’informe del lletrat, no són correctes perquè erròniament donaven opció als veïns. Les comunitats de veïns han de retirar les plaques i aquèlles que diguen que no, que de moment n’hi ha una, veuran com els retiren la placa per a complir la Llei de Memòria Històrica. Ara la pregunta és: qui els explica als veïns que la carta estava equivocada i que fa un any se sabia que la placa anava a desaparéixer igualment? Elena Martínez i Sara Álvaro hauran de donar la cara i dir per què han obviat l’existència de l’informe jurídic, una perquè ha estat des del principi de l’expedient, i l’altra perquè l’ha heretat i ni se l’ha mirat”.

“Sembla que el PP ha estat un any allargant la burocràcia, sense cap efecte. De 343 comunitats de veïns només han contestat 22 i una d’elles ha dit que vol continuar incomplint la Llei de Memòria Històrica i mantindre l’escut franquista. Tot això confirma les reiterades advertències de Compromís sobre la comunicació enviada i la falta de contundència del PP en complir la llei i llevar les restes franquistes. Qüestió de desídia? Incompetència? O nostàlgia?”.

“Des de Compromís exigim que l’Ajuntament de Paterna procedisca a la retirada de totes les plaques franquistes als edificis de Paterna i que envie a totes les comunitats de veïns afectades, incloses les que tenen la placa però ja els ha vençut el termini de protecció oficial com els edificis de 1954, còpia de l’informe jurídic municipal on es deixa clar que cal complir la llei i que no hi ha opcions”, conclou el regidor Juanma Ramón.

(Podeu veure la campanya #tapaelfranquisme de Compromís per Paterna en aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=yc1yg8zcaC4 )

Publicacions digitals: LAS PROVINCIAS, NAP I COL, PATERNA BIZ, EL PERIÓDICO DE AQUÍ, EL PUNT