Compromís titlla de “triangle amorós” la relació entre SUMPA, Broseta Abogados i Puerto Mediterráneo

El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, considera que “les facturacions de Broseta Abogados a les empreses municipals SUMPA i GESPA són un ‘pou negre’. Facturacions que, d’altra banda, hem demanat en reiterades ocasions i que mai han volgut donar a Compromís. I a tota aquesta situació tan opaca s’afegeix la contractació d’aquesta consultora per a assessorar al projecte de Puerto Mediterráneo”.

Ramón explica que “Broseta és el denominador comú entre la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i la tramitació de Puerto Mediterráneo com a Actuació Territorial Estratègica (ATE) pel Consell. Un triangle amorós en tota regla. Així, el document inicial del nou PGOU va ser donat a conéixer simultàniament a la presentació de Puerto Ademuz, el primer nom que va tindre Puerto Mediterráneo, i on es va fer servir la mateixa cartografia”.

“No és cap novetat el fet que l’aterratge del despatx de Broseta Abogados es fera el 2010/11 per mig de la contractació de la sòcia del bufet, Rosa Vidal, en qualitat de secretària dels consells d’administració de les empreses municipals, SUMPA i GESPA. Funcions que abans portaven els habilitats nacionals de l’ajuntament i que, gràcies a una modificació dels estatuts d’ambdúes empreses que va fer Lorenzo Agustí, va externalitzar a la seua consultora de capçalera, augmentant les despeses de les arques municipals”.

Des de Compromís s’ha intentat obtindre el detall de les facturacions mensuals de Broseta sense èxit, una maniobra més d’opacitat informativa que, amb reglaments de discutible legalitat han permés a estes empresas públiques la contractació directa, sense concurs públic, de serveis per quantitats de fins a 50.000€ més IVA”.

El portaveu de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, assenyala que “en aquestes condicions no és possible realitzar una autèntica tasca de control sobre aquest obscur procediment que resta de les arques municipals importants quantitats. Xifres que encara estem evaluant en la seua totalitat, gastant únicament les dades comptables perquè el PP no vol donar detalls sobre on s’han gastat els diners pagats. Per donar un exemple, Broseta va assessorar a l’Ajuntament per a la constitució de les inexistents empreses mixtes per més de 60.000 euros. I només GESPA ha pagat entre 2009 i 2012 un total de 497.568,24 €, a les firmes del grup Broseta i Tecum Auditores”.

“I encara se pot filar més prim. Els serveis pagats a Broseta Abogados són, generalment, d’assessoria externa, que es paguen únicament amb la factura i l’ordre de pagament, sense que existisca cap expedient previ de contractació, ni tan sols un encàrrec formal de l’ajuntament sota la forma d’encomana. Així, mitjançant contractacions directes per imports inferiors, Broseta Abogados ha estat exercint les funcions de secretaria d’ambdós consells d’administració (SUMPA i GESPA) i controlant, de fet, tota l’activitat i documentació dels mateixos”.

Per tot això, “Compromís sospita que Broseta Abogados ha estat l’eix sobre el qual ha girat i s’ha organitzat tota l’operació de Puerto Mediterráneo, des de les pròpies empreses municipals. I que eixos pagaments per a afavorir el megaprojecte s’han carregat a les esquenes de la ciutadania de Paterna mitjançant increments de la pressió fiscal, via IBI i taxes, retallades de plantilles i de serveis. Raons per les quals Compromís per Paterna proseguirà amb les seues pesquises fins a completar tota la veritat sobre un procediment tan fosc”, conclou Juanma Ramón.

Publicacions digitals: PATERNA BIZ, NAP I COL