• Compromís denuncia la inacció sistemàtica del govern d’Agustí en complir les promeses fetes als veïns per a evitar els danys com a conseqüència de les pluges torrencials
  • En agost el PP digué que faria les obres abans que vingueren les pluges, “no sabem de quin any”
LEVANTE-EMV (28 setembre 2013)
LEVANTE-EMV (28 setembre 2013)

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, considera que “després d’un any de les pluges torrencials viscudes al poble, si tornara a pasar el mateix, hauríem d’eixir en barca. No s’ha fet cap acció per a evitar que el poble s’inunde. Encara està tot per fer. Agustí segueix en la seua línia de prometre obres que segueixen sense estar executades i que són cabdals perquè Paterna no acabe com l’any passat”.

Cal recordar que al ple de gener de 2013 “s’acordaren modificacions amb Aigües de Paterna per un total de 617.920 euros. I a més, durant la presentació del pla d’obres complementàries per a la conca del carrer 133 i voltants a la Canyada, el consistori es va comprometre a executar-ho ràpidament perquè estiguera a punt abans de les pluges de 2013. Però a la vista està que no és el cas”.

“I ara una part d’aquesta llista de treballs s’aprova al ple de setembre. Però el problema és que de gener a setembre ha passat el temps i no estan ni en condicions de ser començades a fer. Una aprovació feta ara, en l’últim ple que ha desoït els suggeriments dels veïns del barri d’Alborgí, basats en que una de les solucions importants era captar l’aigua des de la part de dalt. Proposta que es va incloure al ple de gener i que ara el PP no ha contemplat”.

Ramón també assenyala que a Santa Rita, a la zona del pas del barranc de la Font per sota de la via de FGV, “també, un any després, seguix igual. No hi ha ni projecte. I la canalització per acumulació que va produir el mur de formigó del PAI dels Molins també esta igual, excepte un tram de mur caigut per on passaria l’aigua i que els veïns gasten inadequadament per travessar la via. Tot al PAI dels Molins, executat per SUMPA i on les pluvials continuen en el mateix estat d’abandó que fa un any”.

En quant a la Canyada, “el principi i el final del carrer 133 està també igual. I no s’ha fet el projecte de canalització del Barranc Barat, la quantitat econòmica del qual està compromesa al llistat aprovat en gener. Ni està ni se li espera, com ja diuen els veïns de la Canyada. A més a més, està clar que en la primera part de les obres del Pla (des)Confiança un mal disseny i una mala execució agreujaren les conseqüències de les pluges torrencials, quan a més no s’havien conclós estes obres. De fet, algunes de les tanques de formigó també agreujaren els efectes de l’aigua perquè impediren que desaiguara pel canal central”. Segons Ramón, “quan es complix el primer aniversari d’aquell episodi meteorològic extraordinari, l’empresa adjudicatària de la primera obra està fent alguns remats per tal de cobrar alguna part dels treballs”.

Així, “com a conseqüència immediata es feren rebaixos en les voreres i després, quan l’alcalde reconegué públicament els errors en el disseny de l’obra finançada pel pla (des)Confiança, ell es va comprometre a buscar una solució encarregada a un equip extern d’enginyers. I açò està ara en la fase d’informació i participació pública prèvia a la licitació de les obres que l’empresa que ha fet l’estudi xifra en 872.740,66 €. Una quantitat que no està inclosa explícitament a la modificació que es va fer en gener al programa d’obres pendents d’Aigües de Paterna. Ni aigües ni ajuntamet l’han aprovat. Amb la qual cosa això allargarà, encara més, en el temps la construcció de les infraestructures. I si torna un episodi de pluja intensa, estarà tot per fer. I ja veurem si estan fetes per a les pluges de 2014”, conclou Juanma Ramón.

Publicacions digitals: NAP I COL, PATERNA BIZ, PATERNA AHORA,