• Compromís per Paterna considera que integrar-se en aquest itinerari cultural tindrà un efecte positiu en el comerç local
LEVANTE-EMV (17 desembre 2013)
LEVANTE-EMV (17 desembre 2013)

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, afirma que “el nostre poble pot convertir-se, a partir de dimecres, en el primer poble de la comarca de l’Horta en adherir-se a la ‘Ruta Estellés’ que s’inicia i discorre per Burjassot.  Considerem que la conseqüència immediata que aquest itinerari es perllongue des de Burjassot a Paterna serà la millora de la nostra oferta cultural, la promoció turística del nostre municipi i, indirectament, un efecte positiu en el nostre comerç local”.

Segons Ramón, “evidentment gran part de l’obra de Vicent Andrés Estellés fa referència a Burjassot. Però alhora també trobem moltes referències a indrets del nostre poble, a la seua horta, les sèquies, els molins, el trenet, la Torre ‘de rodona gràcia’ i les coves, ‘manaments de calç’, a la cultura pròpia de Paterna, als socarrats, als coets i, fins i tot, a la història dels afussellats per la dictadura al nostre poble, al ‘mur clivellat per tants herois anònims’, com diu el mateix escriptor als seus versos. D’ahí que al proper ple proposem l’adhesió de Paterna a la ‘Ruta Estellés’ que té el seu origen al poble veí”.

Aquest itinerari cultural va inaugurar-se en setembre de 2013 a Burjassot, coincidint amb el huitanta-nové aniversari de Vicent Andrés Estellés. És una ruta literària que recorre els carrers i places de Burjassot amb 25 punts interactius on s’expliquen els principals llocs d’interès de l’obra poètica i narrativa d’Estellés. A més, en aquests ‘Punts Estellés’ es poden escoltar cançons, poemes o explicacions sobre la vida de l’escriptor a través d’un smarthpone. I a més la ruta també compta amb una sèrie de quadres de ceràmica en els quals es poden llegir diferents poemes de l’autor”.

A més a més, “per banda de Burjassot hi ha predisposició a que comencen les adhesions a la ‘Ruta Estellés’, ja que el seu Ajuntament ofereix als pobles i ciutats de tot el territori valencià, interessats en realitzar-ne una pròpia, els mitjans dels quals disposa (suport web, gravacions, disseny i elaboració de panells, etc). I s’afegeix que l’Ajuntament de Burjassot ha signat un conveni de col·laboració amb el Patronat de Turisme València Terra i Mar, que suposa la inversió de 20.000 euros per part de la Diputació de València en aquest projecte”.

“El PP té ara l’oportunitat de fer alguna aportació a l’Any Estellés, ja que no ha organitzat cap acte al poble en tots aquestos mesos, sabent que Vicent Andrés Estellés és un poeta cabdal en la cultura valenciana”.

“Aquesta pot ser una bona manera de tancar l’Any Estellés, fent que Paterna s’adherisca a la ‘Ruta Estellés’ i que siga una realitat abans que acabe el primer semestre de 2014. És un benefici cultural, complementat amb la promoció de l’obra d’Estellés als centres educatius; i també econòmic, ja que l’augment de visites turístiques a Paterna pot significar un benefici per al comerç local, tan colpejat per l’actual conjuntura econòmica”, conclou el regidor de Compromís per Paterna, Juanma Ramón.

Publicacions digitals: NAP I COL, PATERNA AHORA,