Ací teniu l’article del nostre regidor Emili Mira sobre el diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’eterna discussió sobre el català i el valencià com a denominacions de la mateixa llengua. Un article que s’ha publicat a LA VEU PV, PATERNA AHORA, EL PUNT,

Emili_DNI x1DE NOU EL FANTASMA DEL CATALANISME.

Emili Mira, regidor de Compromís per Paterna

El senyor Serafín Castellano, conseller de Governació i Justícia de la Generalitat Valenciana, en la conferència organitzada a primers de febrer per la Real Societat Econòmica d’Amics del País, a la pregunta d’un assistent sobre el seu enuig perquè al Diccionari de l’AVL, en el mot ‘valencià’ (llengua) reconeix que tot és una mateixa llengua, va donar com a resposta que l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia deia que la llengua dels valencians era el valencià. I ‘tots els que tenim representació i responsabilitat en qualsevol àmbit hem de defensar les nostres senyes d’identitat i la nostra llengua, i el meu compromís és de fer complir l’Estatut’.

Mire vosté, Sr. Castellano, el valencià és la seua llengua, i la meua, i la de tots. Però aixó no fa que en altres llocs la nomenen diferent, com a l’Alguer on li diuen alguerés, o a Andorra andorrà. I continua essent la mateixa llengua.

Encara que vosté no s’ha parat a pensar-ho, hi ha nombrosos exemples arreu del món: a Galícia gallec, a Portugal portugués, a Brasil brasiler… i són la mateixa llengua.

A Sudamèrica i Centreamèrica trobarà vosté nombrosos canvis de denominació com argentí, equatorià, peruà, xilé, cubà, portorriqueny… i un llarg etcètera al que podrà afegir vosté el canari, andalús, murcià i castellà. Podent-li afegir encara un altre canvi de nom a la llengua castellana, durant el franquisme, espanyol (español).. I no deixen de ser la mateixa llengua.

No sé si vosté té, molts o pocs, coneixements de filologia. Però si sé que queda vosté com un ignorant, a no ser que jugue a fer-se l’ignorant i que tot siga una cortina de fum amb el fantasma del catalanisme, i que ens volen furtar la llengua. Tot de cara a les properes eleccions.

La sort que tenim, i la desgràcia que vostés tenen, és que en la que està passant, la gent està molt farta de vostés. La ciutadania vol tindre treball per a poder menjar, per a poder donar estudis als seus fills i acabar amb la corrupció que ens envaix i ja no donen crèdit als fantasmes que vostés tenen. Com deien els antics romans, “primum vivere, deinde philosophare”.