• Compromís per Paterna trasllada l’assumpte al grup parlamentari en les Corts i exigeix una actuació immediata de la Conselleria de Territori per evitar possibles incendis com el que afecta al Montgó

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, afirma que “el Parc Natural(PN) del Túria, en la part que recau a Paterna, és a hores d’ara un bosc de mistos per la quantitat de pins secs que hi ha, donada l’extensió de la plaga del barrenet. El PP, amb totes les retallades, està deixant a la seua sort aquest pulmó verd i a totes les persones que viuen al seu voltant. Tenim encara molt recents els incendis de juny i estem veient com, des d’ahir, el Montgó es crema. Els efectes previsibles i les retallades del PP en prevenció d’incendis i manteniment dels parc naturals són ara, malauradament, evidents”.ZONA AFECTADA BARRENET

Segons explica Ramón, “alertats pels voluntaris de vigilància de la Vallesa que col·laboren amb Compromís en la prevenció d’incendis, hui hem comprovat com hi ha molts pins afectats en el PN del Túria. Identificar-los és fàcil perquè es veu com l’arbre té el tronc i la copa secs i en el mateix tronc hi ha uns forats envoltats de resina. Per ahí és per on entra el barrenet i va fent galeries que no deixen que la savia de l’arbre l’alimente, fent que el pí vaja secant-se. Una vegada infectat l’arbre, és molt difícil l’eliminació de la plaga, encara que existeixen mètodes de control preventius. Però les retallades i la falta de voluntat política tenen com a resultat el panorama que hem vist hui al Parc”.

“Compromís per Paterna ja va denunciar al mes de maig la presència de la plaga de barrenet en un dels parcs de la Canyada, talant-se al voltant de mig centenar de pins. Exigírem al ple de maig que els tècnics estudiaren la possibilitat d’aplicar mètodes preventius a la Cayanda, al bosc de la Vallesa i a les zones verdes del municipi, com el Tir de Colom on també hi ha molts pins. Però de moment, la callada per resposta”.

“El colmo és que ara aquest coleòpter ja està envaint els pins del PN del Túria i que això també ha de preocupar a la Conselleria de Territori perquè està fent que, amb les elevades temperatures dels últims dies i els arbres secs i morts, el Parc siga una bomba de rellotgeria que pot estallar en qualsevol moment. Ara mateix és un polvorí. Per això anem a traslladar l’assumpte a les Corts per a que directament pregunten a la consellera Isabel Bonig quins mitjans personals i materials destina a la tant a la prevenció de plagues com a la seua conseqüència immediata que en molts casos són els incendis forestals”.

“A més a més, exigirem a l’Ajuntament de Paterna que aplique mesures a la plaga per tal d’evitar que passe d’uns pins a altres i que les zones verdes del municipi es puguen infectar i acabar amb l’arbratge sec”, conclou Juanma Ramón.

Publicacions digitals: NAP I COL, PATERNA AHORA, PATERNA BIZ, EL PERIÒDIC, EL PUNT,