Neus Herrero, Tinenta d’Alcaldia de Bon Govern i Transparència “Amb esta adhesió canviarem, també, les normes de conducta que hauran d’observar en les seues actuacions públiques les persones incloses en el seu àmbit d’actuació a fi d’afavorir el desenvolupament d’unes institucions i administracions públiques íntegres, transparents, eficaces i eficients”

Les nocions d’ètica pública i bon govern estan presents de diferents maneres des del pensament polític i es relacionen amb la qualitat institucional i la rendició de comptes. Així, l’establiment de mecanismes eficaços de control del poder i d’ètica pública s’evidencien com a elements clau per a la prevenció de la corrupció i la generació de vincles de confiança entre la ciutadania i les institucions. En els últims anys la conveniència d’aquest tipus de codi ha sigut assumida en diferents països amb alta qualitat democràtica i per organitzacions internacionals com les Nacions Unides, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, el Consell d’Europa o la Unió Europea. Aquests codis es conceben com a instruments més orientats a la prevenció i persuasió que a la dissuasió dels seus destinataris i destinatàries i, seguint aquesta tendència, en el nostre entorn ha sigut en els últims anys quan ha proliferat l’elaboració d’aquest tipus de normes, tendència que s’ha expressat també en altres lleis en matèria de transparència, de bon govern i de l’exercici de l’alt càrrec.
Per tot això, des de l’àrea de Bon Govern i Participació Ciutadana s’estan iniciant els tràmits per tal d’adherir l’equip de govern, en un primer moment, i a la corporació en general. Cal recordar que l’adhesió al codi ètic de Bon Govern és individual i voluntària. I com indica la responsable de Bon Govern municipal, Neus Herrero, “Les persones subjectes a aquest Codi es guiaran pels valors democràtics i socials, els principis d’integritat i exemplaritat, la sobrietat en les seues actuacions i el compromís amb l’impuls del govern obert i la bona administració.
El codi preveu el compromís amb els valors democràtics i socials com ara la defensa dels drets humans, la promoció de la igualtat entre home i dona, el respecte a la intimitat, la promoció de la normalització del valencià i el compromís contra la violència. També inclou valors d’integritat i exemplaritat i més en concret, al seu article 21 preveu un bon ús de la publicitat institucional, explicitant que “les persones subjectes a aquest Codi s’abstindran d’utilitzar la comunicació publicitària institucional per a fins partidistes o com a element de propaganda personal. La publicitat institucional que realitzen les organitzacions i institucions públiques s’ajustarà sempre als principis d’interés ciutadà, veracitat i lleialtat institucional”.

 

 

 

“El nou govern nascut de l’Acord del Batà apostem per la transparència, la legalitat i l’ètica. Per això portarem este codi de Bon Govern al Ple per tal que tots aquells regidors que vullguen s’adherisquen independentment del partit polític del qual provinguen” ha declarat Neus Herrero responsable de Bon Govern i Participació Ciutadana. Per la seua banda Juanma Ramón, Primer Tinent d’Alcalde ha manifestat la necessitat que tots i cadascun dels regidors s’adherisquen, de manera “individual i voluntària”, a este codi per evitar conductes del passat en què s’ha gestionat les administracions públiques com si d’un “cortijo” particular es tractara. Desenvolupant xarxes clientelars i confonent allò públic amb allò privat amb viatges a l’estranger pagats per tots i utilitzant els mitjans municipals per a la promoció personal”.