El ple municipal de l’ajuntament de Paterna ha aprovat una moció, presentada per Compromís per Paterna, amb els únics vots en contra del PP, en la qual s’insta al Govern Central al tancament i desmantellament de la Central Nuclear de Cofrents en març de 2021, data en que finalitza l’actual pròrroga de funcionament . La moció aprovada també demana l’elaboració i posada en funcionament des d’aquesta legislatura d’un Pla d’Eficiència, Estalvi i Energies Renovables que permeta la substitució gradual de les energies convencionals.
Dins dels acords presentats, en la moció aprovada, es demana que no s’autoritze la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat de residus radioactius dins dels terrenys de la Central Nuclear de Cofrents per ser innecessari, ja que la central disposa de capacitat d’emmagatzematge suficient fins la seua data de tancament al 2021. En la proposta presentada per la coalició valencianista es demana la modificació urgent del marc normatiu creat pel govern de Rajoy que ha servit per impedir la implantació de les energies renovables, penalitzant tant la seua investigació com la producció i consum. Una indústria energètica en creixement arreu del mon. En este sentit, el representant de Compromís per Paterna, Juanma Ramón, ha desvetllat que durant els darrers 5 anys, esta industria de les energies renovables ha crescut a Europa entre un 20 i un 60%, mentre que a l’Estat espanyol no arriba a l’1%. La moció també pretén reconduir l’energia eòlica amb criteris de respecte ambiental, prioritzant emplaçaments en entorns industrials municipals i altres de baix impacte ambiental.
Juanma Ramón, Portaveu de Compromís per Paterna, ha declarat que: “ En l’actualitat l’energia que prové de les centrals nuclears no té cap fonament tenint en compte els recursos naturals que tenim al nostre país. En la ment de tots estan els accidents com Chernòbil i Fukushima amb danys humans i materials impossibles d’avaluar”.
La coalició d’esquerres ha aprofitat el ple per protestar contra la marginació del poble valencià en els Pressupostos Generals de l’Estat amb cartells referents a la necessitat d’un tracte just per als valencians i valencianes per part de l’executiu de Rajoy.