La regidora de Patrimoni Cultural Històric, Carmen Gayà, junt  els tinents d’alcalde Juanma Ramón, Eva Pérez i la regidora de Cultura, Paqui Periche, han aprofitat la visita del diputat de Cultura de la Diputació del València a Paterna, Xavier Rius, per a ensenyar-li la cova taller que va ser propietat de Paco Giner, l’últim ‘terrisser’ de Paterna i que des de l’equip de Govern estudien recuperar.

Durant la visita, el diputat provincial ha pogut comprovar de primera mà, guiat pel mateix Paco Giner, les diferents dependències que componen la cova i de l’ús que es feia de cadascuna d’elles quan la terrisseria estava en funcionament. Rius ha vist així “la necessitat que existeix actualment de rehabilitació i posada en valor d’aquesta cova tan característica de la història paternera”.

La regidora de Patrimoni Cultural ha declarat durant la visita que “la terrisseria, com a part indiscutible del patrimoni de Paterna, mereix la implicació inversora tant del Consistori com de la Diputació de València per a evitar la seua desaparició. La Terrisseria de Alborgí és l’única que es manté en peus després de prop de cent anys d’activitat, forma part visible de la història de la terrisseria a Paterna i mereix ser recuperada i donar-li l’esplendor d’anys passats”.

Història d’una saga de terrisers

La història de la família de Paco Giner no està exempta de peculiaritats des que el seu avi haguera d’abandonar el seu Benissa natal després de diagnosticar-li erròniament que patia de lepra. Es va traslladar a Manises però no seria allí on s’acabaria instal·lant definitivament sinó en Patena. Després d’arribar a Paterna, el seu fill Juan, qui des de molt primerenca edat començava a jugar i a modelar el fang, va començar a treballar en el món de la terrisseria en diverses terrisseries de Manises i València.

Juan desitjava tenir el seu propi taller i, els diumenges, en el solar que hi havia davant la seua casa-cova va començar a excavar un forn de tipologia moruna que va anar el germen de la seua producció futura. És en 1944 quan s’estableix definitivament a Paterna treballant en la seua pròpia terrisseria. Aquesta cova va passar a ser propietat del seu fill, Francisco Giner Alfonso, que en la seua infantesa va deixar l’escola per a començar a formar-se com a artesà amb el seu pare.

Quan va començar en la terrisseria explicava només amb nou anys i des de llavors ha mantingut visca la seua il·lusió, el seu compromís amb la seua obra i la seua professionalitat de alfarero que li ha reportat el reconeixement de diverses institucions i la medalla d’or de la Vila de Paterna.