Paterna ha sigut històricament una població lligada al teatre, a l’any 1924 va estar inaugurat el nou teatre de Paterna, conegut com teatre el Batà, va ser creat per un grup d’aficionats que volien comptar amb un teatre a Paterna. El 24 de juny de 1927 es va començar a construir el Gran Teatre que es va convertir en l’edifici de referència per a l’oci i esplai del paterners i paterneres durant diverses dècades. A l’any 2000 va ser retolat amb el nom de l’universal actor paterner Antonio Ferrandis i en l’actualitat desenvolupa una àmplia gamma d’activitats teatrals acollint a les millors companyies i obres programades a nivell estatal. “En l’ actualitat el teatre a la nostra localitat continua sent un espai d’unió entre els veïns i veïnes amb la cultura, existeixen diversos grups de teatre amateur, junt als i les alumnes de l’escola de teatre municipal, que continuen mantenint viva eixa passió pel teatre que ja varen mostrar els pioners a l’any 1924”, ha destacat Juanma Ramón.

Per a la coalició valencianista aquesta iniciativa, que ha presentat per al seu debat al pròxim plenari, és de suma importància per a la cultura local ja que motiva l’activitat teatral com un mitjà d’integració a la comunitat, donant suport a aquests grups de teatre en la posada en escena de les seues obres i d’altra banda, propiciant l’ intercanvi amb altres companyies procedents d’altres ciutats. “Són altres valors els que també es posen de manifest amb aquesta iniciativa cultural com són els de educar, socialitzar, fomentar l’afició al teatre i desenvolupar la personalitat i el pensament crític”. Ha manifestat Ramón.

Per al portaveu de la coalició valencianista “El teatre és pot considerar com una ferramenta vehicular per a l’ensenyament i foment de l’aprenentatge de la llengua valenciana com a idioma històric, propi i privatiu del poble valencià i motor de difusió i promoció del seu ús normal en la societat en general. La promoció de la nostra llengua passa per la implicació de les institucions competents”.