Paterna realitza les primeres jornades de memoria democràtica

  • Les jornades tingueren lloc el darrer cap de setmana en el Teatre Capri i van ser inaugurades per Ferran Puchades, Secretari Autonòmic de la Consellería de Justícia i pel magistrat Joaquim Bosch
  • Carmen Gayà, regidora de Gestió del Patrimoni històric: “Amb estes jornades pretenem tornar la dignitat a totes aquelles persones que van ser afusellades i abandonades en fosses comunes privant als seus familiars del dret de dol i de soterrar als seus essers estimats on consideraren oportú”

Les I JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA es realitzaren el darrer cap de setmana, en el Teatre Capri. En elles, la regidora Gayà ha destacat la necessitat de donar a conèixer a tota la ciutadania els fets que succeïren a Paterna durant els anys 40 i 50 i que com a conseqüència dels quals, el nostre poble te “les entranyes plenes de la sang dels milers d’afusellats pel franquisme”. També va destacar la necessitat de mostrar de quina manera s’està treballant per traure a la llum la memòria de tots i cadascun d’aquelles persones que van perdre la vida per motius exclusivament polítics. A les Jornades també s’explicà quins són els mètodes i tècniques de recuperació i identificació de les persones allí soterrades, quin és l’àmbit jurídic i legal en què es realitzen estes exhumacions i de quina manera s’han d’organitzar les famílies dels represaliats per a recuperar als seus éssers estimats”.

Les Jornades comptaren amb la presència i participació de professionals de diferents àmbits de la investigació al voltant de la Memòria Democràtica. Homes i dones, que al llarg d’anys han investigat, publicat i reflexionat sobre la repressió durant el franquisme. D’aquesta manera, s’abordaren temes com la repressió de gènere, processos d’exhumació i custòdia, aspectes legals i jurídics, la repressió que va patir, concretament, Paterna, etc. També es comptà amb la presència de representants polítics, de tots els partits que han decidit participar en esta Jornada, aportant la postura que des de les seues respectives organitzacions polítiques es defensa.

Les Jornades van ser inaugurades per Ferran Puchades, Secretari Autonòmic de la Conselleria de Justícia i per Joaquim Bosch, magistrat. La diputada Rosa Pérez, responsable de Memòria Democràtica de la Diputació de València, participà des de l’àmbit institucional. Les Jornades van ser closes per la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra amb una ofrena floral a les víctimes del franquisme.

‘La recuperació de les restes humanes pertanyents a les víctimes del franquisme és ja imparable, i no solament pel fet del desenvolupament i avanç en la legislació sobre la Memòria Democràtica, sinó perquè la ciutadania ja no està disposada a mirar cap a un altre costat. La por ha deixat de ser el paradigma’ ha indicat Carmen Gayá.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *