Esta setmana s’ha aprovat el pressupost municipal de Paterna per a l’any 2022. Dic s’ha aprovat i no vàrem aprovar perquè només l’equip de govern socialista va votar a favor. Tota l’oposició votàrem en contra, això sí, com és evident, per diversos motius. Els nostres estan clars: necessitem invertir més en medi ambient i en millorar la vida de la gent, atenent als més vulnerables però també al dia a dia de totes i tots amb carrers i voreres accessibles, major neteja i millor recollida de residus, i fent el poble més amable per als vianants, amb parcs adaptats a tots els barris i entorns més segurs a les escoles. Sense oblidar el foment de l’ocupació, la igualtat i promoció d’oportunitat i alternatives per als nostres joves.


Al marge del contingut, que també, en una cosa estàvem pràcticament tots d’acord: La nul·la participació ciutadana en el procés de la seua aprovació i l’incompliment sistemàtic de diversos reglaments entre els que cal destacar la Carta de Participació Ciutadana. Sagredo ha fet un “yo me lo guiso yo me lo como” que ni el PP en els seus anys de “pasar el rodillo”.

No ha sigut capaç ni de penjar el pressupost a la web municipal, la mínima expressió de transparència. Bé, que ja sabem tots que la transparència no és el seu fort per molt que diga que està fent un Pla d’Acció de Govern Obert a través de l’Empresa Equalitat però, això sí, sense contar amb les associacions veïnals del municipi no siga que li diguen les veritats i l’estudi no ixca bé en la foto.


No sóc experta en Plans d’Acció de Govern Obert però no informar ni fer partícips als teus veïns i veïns del pressupost municipal replegant propostes de millora, molt obert no és. Més bé un govern tancat en tota regla, si es que existeix el terme. Perquè a mi se m’ocorren poques coses tan importants per a un municipi com l’elaboració i l’aprovació del seu pressupost, la fulla de ruta que haurà de seguir Paterna al llarg de tot un any.

Perquè que els ciutadans sapiguem en què es gasten els nostres diners, quines són les prioritats i poder aportar propostes de millora, és fonamental en les societats democràtiques. Que la democràcia no pot seguir sent votar cada 4 anys i fer lo que el done la gana a mi la resta.


Aci estic jo rellegint-me la carta de Participació que renovàrem en 2017. La que elaboràrem durant mesos tots a una: veïnes i veïns de tots els barris de Paterna, partits polítics i tècnics de l’Ajuntament. Esta Carta de Participació Ciutadana és una de les coses de les que estic més orgullosa quan vaig ser regidora de Participació Ciutadana.

Des d’un clima de crispació i falta d’enteniment passarem a un clima de diàleg, escolta i consens. Totes i tots treballàrem molt, especialment Javier Armesto. Allí on estigues, una abraçada molt forta, segur que estàs orgullós de la feina col·lectiva.


Per desgràcia, hui me faig creus de lo sofrit que es el paper ¡oiga! I lo fàcil que és incomplir els reglaments vigents aprovats per ple a l’Ajuntament. La Carta de Participació Ciutadana de Paterna diu molt clar que entre les funcions del Consell Territorial de Participació (format principalment per representants veïnals) estan: “emetre informes, estudis i propostes en matèria pressupostària i conèixer, debatre e informar els pressupostos”.

És més, el Consell està obligat a emetre un informe previ a l’aprovació del Pressupost. Respecte a les Juntes de Barri, 9 hi ha a Paterna on estan representades les entitats i associacions de cada barri, tenen entre les seues funcions: “presentar al·legacions, reclamacions, propostes i suggeriments durant el procés d’elaboració dels pressupostos municipals”.

Eixe és el problema: que no ha hagut cap procés, que no s’ha informat de res a la ciutadania, que el Consell de Participació no pot emetre un informe si no es convoca. Com pot Sagredo vendre un Pla d’Acció de Govern Obert, que ens ha costat uns diners a totes si més tancat i poc transparent no pot ser el seu govern? És ridícul, en fi, riure per no plorar davant esta manera de tancar l’orella.