Per algú només és un eslògan, però per a qui hem passat tota la nostra vida ací és alguna cosa més. És el poble dels nostres avantpassats, és el poble on voler quedar-se, i és el poble on voldríem que les nostres filles i fills feren el mateix.

Però tornem a la pregunta. Literalment, saps el que significa el nom del nostre poble? Saps el que significa Paterna?. Tots els pobles tenen la seua història ben coneguda, sobre la seua fundació, el perquè del seu origen, l’etimologia del seu nom, etc. Tota una informació que atorga una identitat, cert empoderament i orgull no?

A Paterna, encara s’encaboten en mantenir el misteri. A ma casa es deia que el nom del poble tenia l’origen en no sé quina peça de ceràmica àrab que es feia ací, encara que sempre li he trobat llagunes a la teoria. I es que a Paterna fem gala del nostre passat àrab, ens acarona “la torre negra i moruna”, mostrem amb orgull la nostra ceràmica medieval, celebrem les nostres festes de moros i cristians, però això del nom i la fundació musulmana com que no es veu massa.

No teniu interés? Podríem anar-se’n a la troballa arqueològica més antiga que tenim al terme a veure si trobem explicació. Tindríem que anar a La Vallesa per trobar la Lloma de Betxí, un assentament humà, d’‘Edat del Bronze allà pel 1300 aC. Molt interessant, però molt lluny del centre urbà actual i cap referència al nom actual del nostre poble.

Anant més lluny, trobem que a l’Estat espanyol existeixen altres municipis amb el nom de Paterna, però afegint diferents cognoms: Paterna del Río, Paterna del Campo, Paterna de la Rivera. En alguna d’eixes webs trobem una explicació sobre la nostra pregunta:

“La propia etimología de Paterna tiene su origen en la latina palabra Pater, en alusión a una quinta o villa de algún senador romano o Pater Patriae”.

Aquesta referència ens duu el cap a la troballa de la Vila Romana de Paterna. En 2009 es va descobrir la troballa que donava coherència a les troballes romanes esguitades pel cas urbà: les restes puntuals d’aqüeductes i forns romans trobats anteriorment s’enquadraven en un assentament romà importantíssim. Vamos!, que fa menys de quinze anys descobrirem la fundació romana del nostre poble, i pot ser l’origen llatí del nostre nom.

Pot ser, perquè no hi ha interés per seguir investigant i donant a conéixer l’oblidada troballa. Més enllà de les mediàtiques denúncies urbanístiques ja ningú vol recordar-la.

Lluny queda la publicació divulgativa dels treballs arqueològics que proposarem des de Compromís i que estarà dormint a algun calaix. Lluny queda l’interés de seguir excavant aquella “basílica paleocristiana” per saber què o qui està soterrat ahí baix d’ella i com o perquè fou triat com a lloc de culte dels primers cristians.

M’agrada pensar que el nom de Paterna, com s’admet a les altres paternes, vindria d’algú important, d’un Pater Patriae, un veterà romà que veuria el nostre territori com el lloc on retirar-se. Un lloc on ja va florir una rellevant indústria metal·lúrgica, ceràmica i de producció d’oli per abastir València. Una població romana que va estar cinc segles i que va seguir creixent fins ara, un poble que va mantenir el seu nom llatí, perquè fou tan rellevant que ni al cap de 700 anys d’ocupació musulmana s’atreviren a canviar-lo.

Podríem passar de ser un nom pintat o un hashtag a alguna cosa molt més rellevant. Per això seguirem demanant més inversió en la investigació de la nostra història romana i en la seua divulgació.

Encara que no vulguen, seguirem perquè tenim molt a descobrir