La formació d’esquerres xifra en 7.500.000 d’euros el que es podrien aconseguir per a la rehabilitació de vivendes a Paterna amb l’objectiu de lluitar contra la pobresa energètica

Compromís per Paterna ha sol·licitat a l’executiu socialista de Paterna que demane les Ajudes Europees Next Generation per a la rehabilitació de barris. “Parlem d’ajudes procedents dels Fons Europeus incloses al Pla de recuperació, transformació i resiliència 2021-2026 per a actuacions de rehabilitació als barris que ha tret la Conselleria d’Habitatge i que s’han de demanar abans del 20 de juny”, indica la regidora de Compromís Neus Herrero.

“L’import total de l’ajuda són 80 milions d’euros aportats per Europa, 7 milions i mig la Generalitat Valenciana i un mínim d’un 5% que han d’aportar els ajuntaments amb l’objectiu principal de lluitar contra la pobresa energètica i de la descarbonització. A més en els edificis on es retire amiant disposaran d’ajudes extres de la Generalitat”, informa la mateixa regidora.

Des de Compromís indiquen que “en el cas de Paterna parlem de 7.500.000 d’euros en aquesta convocatòria, que podrien ser més en futures convocatòries, per a dur endavant actuacions de rehabilitació a nivell de barris, principalment per a la rehabilitació d’edificis i vivendes d’ús residencial. Encara que també es poden urbanitzar els espais públics, els beneficiaris finals són els propietaris, però és l’ajuntament, el que atenent a criteris de vulnerabilitat, decideix els barris o les zones delimitades sobre les que actuar amb el vistiplau dels propietaris”.

“Quan parlem de vulnerabilitat parlem de barris o zones residencials que principalment per motius d’antiguitat i per criteris socioeconòmics tenen vivendes amb poca eficiència energètica. De fet esta ajuda està especialment indicada per a blocs de vivendes vulnerables on els propietaris no van a iniciar els passos per a la rehabilitació perquè no disposen de recursos, l’ajuntament ha d’acompanyar en el procés i assumir, junt amb la Generalitat, el percentatge de despesa que no poguera assumir el propietari”, asseguren les mateixes fonts.

Neus Herreo manifesta per a concloure que “a Paterna comptem amb diverses zones vulnerables que es beneficiarien molt d’aquesta ajuda. Per això des de Compromís demanem a l’equip de govern que aposte de veritat per la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització i que lluite contra la pobresa energètica en els barris que més ho necessiten com podrien ser els Grups de la Mercé, les coves de l’entorn de la Torre al barri centre, els grups de Betlem, de Sant Pere o els grups Blancs a Santa Rita”.