La formació valencianista critica la falta d’interés del govern socialista per a difondre els valors de la troballa romana i continuar investigant sobre l’origen de Paterna

L’any 2008 va aparéixer baix de l’antiga fàbrica de galetes Rio la troballa romana més important de la localitat de Paterna. Acostumada aquesta localitat a les troballes arqueològiques que demostren el pas de l’imperi romà per aquesta, l’aparició de la Vila Romana va suposar una fita importantíssima per a l’explicació de l’origen romà de Paterna, vist que significava una població estable durant prop de sis segles.

Argumenten des de Compromís que “la Vila Romana és un assentament residencial, agrícola i industrial, declarat com a Bé de Rellevància Local, situat ara en el soterrani de les finques, oblidat per l’Ajuntament de Paterna i sobre el qual desgraciadament la majoria del poble de Paterna no coneix ni la seua existència. Sempre criticarem la falta d’interés dels governs del PP per fer valdre la troballa arqueològica. Mai vam obtindre resposta d’un govern més preocupat de resoldre els dubtes sobre la presumpta corrupció en la tramitació del PAI, judicialitzat durant anys, que d’aquesta important troballa”.

“Per aquests motius, al març de 2016 presentem des de Compromís la proposta perquè l’Ajuntament publicara els resultats dels treballs arqueològics, perquè de manera divulgativa poguérem difondre els valors històrics i culturals de Paterna en la seua època romana, amb especial importància en el període paleocristià, amb moltes incògnites per resoldre, en referència al soterrament present a l’hipogeu de la Basílica cristiana en aquest assentament romà”, indiquen les mateixes fonts.

“Ho hem recordat reiteradament, però no hem obtingut cap avanç sobre l’execució de l’acord plenari de 2016, aprovat per unanimitat amb els vots a favor de tots els partits polítics, on l’ajuntament fa 6 anys es va comprometre a publicar i difondre els treballs arqueològics, demanant col·laboració a la Universitat de València, la Diputació i la Conselleria. Ha arribat el punt que, si el govern del PSOE no fa el seu treball, haurem de fer-lo nosaltres”, manifesta el regidor de Compromís Juanma Ramón.

El mateix regidor conclou advertint que “sol·licitarem formalment a la Direcció General de Patrimoni perquè intervinga a la Vila Romana i així a veure si d’una vegada per sempre podem donar a conéixer la troballa arqueològica més important de Paterna dels últims anys. Vist que el PSOE no ha mostrat gens d’interés esperem que amb la col·laboració del Consell puguem publicar els treballs, finalitzar les investigacions pendents i perquè no, tindre la troballa visitable en un futur.