Eixa és la pregunta que davant d’una parella, veïns del poble, de fet veïns de les vies del metro, vam acabar fent-se els tres el dijous. De fet, tot va començar, quan la parella es va apropar a mi i em va preguntar pel projecte de soterrament de la carretera de Manises que vol fer Sagredo i que una volta explicat, els va paréixer una barbaritat. La conversa, va continuar, vàrem parlar de la possibilitat de soterrar el metro, dels avantatges que suposarien per a Paterna, dels avantatges mediambientals i de qualitat de vida que suposaria per als veïns del barri, i tot en contraposició a un projecte obsolet i poc pràctic que volen fer.

Per a qui no conega el cas, resulta que a Paterna, a la zona sud, està partit el terme, per les vies del metro, un fet que a més a més dels problemes de tràfic i comunicació que genera, suposa un greu risc per als vianants que l’han de creuar per anar a la piscina o anar al camp de futbol. De fet, totes recordem a Banna, el nostre amic que va morir creuant aquestes vies ja fa uns quants anys.

L’única solució que se li va ocórrer al govern del PSOE, és soterrar la carretera de manises i el pas de vianants. A primera vista dius bo, solucionem el problema, però quan veus el projecte dius, mare ,que van a fer estos. I és que apropen el tràfic de la carretera de manises a les vivendes, fan un túnel on va a parar tota l’aigua de Paterna, i li fan pegar una volta als vianants i als cotxes de tres parells de nassos.
I en eixe punt, la pregunta és obligatòria, i per què no fem el que cal?

Coll…, soterrem les vies, igual que a Burjassot, Benimàmet, Alboraia o tants altres pobles de l’àrea metropolitana. Soterrem les vies i fem un gran bulevard verd, que òbriga el poble a l’horta, un bulevard que permeta traure el tràfic del centre del poble i de damunt de les cases, un bulevard que no toque ni un metre d’horta.
Quin problema hi ha? Els diners? E una inversió que la generalitat podria fer sense un gran esforç, ho ha fet en Burjassot, no ho pot fer ací? El temps? Ningú diu que s’haja de fer demà, és clar, però si no comencem a posar-ho en el full de ruta, no es farà mai.

Aleshores, quin és problema?, i qui no vol soterrar el metro a Paterna?
No ho sabem, jo encara no he trobat ni un sol paterner que no vulga soterrar el metro, sols sé que el partit socialista, ni a Paterna, ni a la Generalitat ha fet res per començar a fer la feina. Des de Compromís som els únics que hem inclòs al pressupost de la Generalitat els diners per fer l’estudi, hem presentat una PNL per tal d’afavorir el soterrament, estem fent campanyes per informar a la gent, i la nostra gent al govern de la Generalitat s’han compromés a demanar a la consellera del PSOE, que ho faça.

Per tant la pregunta té una part de contestació, qui no vol que es soterre el metro a Paterna és el partit socialista de Sagredo, però ens queda una part sense contestar: per què? Eixa crec que tardarem a tindre la contestació.