Festes 2022, un retorn al passat. Com si haguérem pujat al DeLorean amb Doc i haguérem tirat enrere 40 anys. Entre pregoners d’èpoques que pensàvem més que superades i algunes actituds dignes d’estudi a la facultat de Ciències Polítiques, quines festes, Paterna, quines festes!! No pensen que açò serà una crítica a les persones que han fet els pregons, no, és a qui decideix que per a Paterna, el més innovador, el més modern, el que més ajudarà a la gent, és tornar pràcticament a l’Espanya en blanc i negre, a l’olor a naftalina.

Eixa Espanya, on l’església tenia un paper predominant en la vida de les persones, on si es moria un xiquet de fam, quedava millor dir que era cosa de deu, i no del govern que no feia prou perquè menjara. Eixe és el poder que busquen alguns, el poder diví, el poder de poder fer unilateralment el que li dona la gana.

Per a mi, les festes, i la gent de Paterna, són molt més que la fe, són el treball constant de tot l’any per preparar les festes, per a preparar la penya, la comparsa o simplement el mono de la Cordà. Per a mi les festes és molt més que el càrrec de torn, el boato i les ganes de bufar del pilota de torn, simplement per ser de la “corte” del rei vigent.
Les festes és la gent que no pot eixir a les nits a fruir de les festes joves perquè no té la sensació de seguretat que totes i tots hauríem de tindre. Les festes han de ser patrimoni dels paterners i les paterneres, més enllà de si son Patrimoni de la Humanitat o de l’univers, si la nostra gent no les pot gaudir, de què ens serveix tots els títols del món?

Cal esclarir que no estic en contra que la Cordà de Paterna siga patrimoni immaterial, com més es conega, millor. El problema és quan unilateralment el govern fa el que vol amb la festa de totes i tots. Com a exemple, l’altre dia, unes xiques buscaven la Cordà de Paterna al coetòdrom, si a les tirades del coetòdrom, també li diguem Cordà de Paterna, és el que passa. Per molt que a la del carrer major li diguem la Gran Cordà Tradicional, no senyors, la del carrer Major és la Cordà de Paterna, i el que es fa al coetòdrom el dissabte és el bouet, la peça o una tirada. Qui respecta les tradicions respecta la seua gent.

En definitiva, per a mi les festes és estar amb la meua gent, gaudir d’un dia en la penya, ajudar a vestir-se als amics tot i que tu eixe any no tires, acudir a la comparsa amiga a xarrar una estoneta, jugar una partida de truc, ensenyar al meu fill com s’agafa un coet o estar pendent del fill adolescent que està en aquesta o en l’altra festa jove.

La resta, portar una samarreta del PP amb el lema de les festes, posar una paradeta de VOX a la plaça major el dia de les desfilades mora i cristiana o convidar sols a càrrecs del PSOE a veure la cordà de Paterna en l’edifici municipal, és polititzar, i no ajuda gens a la festa, al contrari, la utilitza, i com ja he dit, la festa és de totes i tots els paterners i com a tal, l’hem de respectar, cuidar i ajudar. Però bé, continuarem.