“PARTICIPACIÓ CIUTADANA”, article de la portaveu municipal Loles Ripoll

A continuació podeu llegir l’article de la nostra portaveu municipal, Loles Ripoll, publicat al diari El Periódico de Aquí (edició l’Horta, 26 oct-8 nov):

El treball de la classe política ha d’estar basat en la Participació Ciutadana. No entenc com una persona pot autodefinir-se demòcrata sense acceptar que la democràcia participativa és el sustent de la democràcia legislativa, la d’anar cada quatre anys a votar. Quatre anys… Massa temps per a mantindre la ciutadania al marge de qualsevol procés transparent i amb objectius comuns.

En massa ocasions s’escolta, i al final molts creuen, que la majoria que donen les urnes és un xec en blanc per a governar. Sentència equivocada i que menyscaba la ja subterrània credibilitat de la classe política. Els representants polítics som triats en un acte de pública participació ciutadana, participació que ha de ser constant durant el dia a dia de cada legislatura. Precisament per això, i perquè la política municipal és la més interessant, propera i alhora complicada, és imprescindible insistir en la participació de les persones.

Ni què dir que els ajuntaments estan formats per diversos grups polítics, triats pels votants. Per això utilitzar una aplanadora pel grup majoritari, siga del signe que siga, no quadra en el sentit més ampli de la paraula democràcia, i atempta clarament contra el pluralisme i la diversitat.

Fomentar, potenciar, la participació ciutadana en cada poble és una obligació per a qui governa. És una variable que ens demostrarà l’índex de complicitat que es té amb aquells a qui servim, aquells a qui utilitzem en múltiples ocasions però que després acaben sense tindre cap protagonisme en el dia a dia. S’utilitza els conciutadans per a justificar el nostre nombre de regidors, per a recaptar impostos, però després… On queden en les decisions?

Si parlem de pressupostos, com en el cas de Paterna, no es vol contar amb l’assessorament de qui ens ha votat, paga els sous i fa possible el manteniment d’un poble. Necessitem explicacions, respostes, que no ens tracten una vegada més com a ‘aquells desmanotats que no entenen’ i, per tant, no poden opinar. Tendència política a l’ordre del dia i que s’allunya molt de la democràcia.

És imprescindible reprendre el tema de la Juntes de Barri, de les AAVV, dels col·lectius del poble. És l’única manera de tindre la garantia que es governa per a tots, que escoltem, que decidim amb el consentiment de qui ens tria.

A Paterna, el PP ho ha tingut molt fàcil: una carta de Participació Ciutadana elaborada, unes Juntes de Barri funcionant, un enorme teixit associatiu… Però tenint la infraestructura, aposten, juguen i guanyen amb l’engany: deixen morir la participació. I s’equivoquen, com a governants i, sobre tot, com a demòcrates.

Jugar amb les persones, amb el seu temps, té una clara finalitat: cansar a qui creiem que la participació és fonamental per a qui vulga governar de manera transparent, i governar per i per a la democràcia. Però el cansament que ens prenguen el pèl pot costar molt car quan, de nou, la ciutadania siga convocada a les urnes. Jo, si fóra vostè, senyor Agustí, evitaria cremar-me jugant amb foc. Torres més altes han caigut…

 

 

 

Arxivat en: Moviments Socials

Comentaris

  1. SFG diu:

    http://www.hortanoticias.com/noticia/867486/Alboraya/alboraya-denuncia-enterado-supresión-línea-31-emt-cartel-colocado-parada.html

    Acaba de comentarme la Responsable de Att. Cliente de la EMT que dejarán de pasar por Paterna, en breve, con la línea 62. Y me remiten a MetroBus (AVMM)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *