• Compromís per Paterna arreplega la proposta del col·lectiu Bando d’Afectats pel Deute de Paterna

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, afirma que “l’Ajuntament, com a administració més propera a la ciutadania, ha de fer el possible per oferir-li una alternativa que evite l’angoixa de no poder fer front a deutes amb el municipi, per impagament d’impostos i taxes, que alhora generen més interessos que augmenten el deute inicial. Per això, des de Compromís, hem arreplegat la proposta feta pel col·lectiu Bando d’Afectats pel Deute de Paterna de condonar deutes municipals a canvi de treball en benefici de la comunitat, proposta que presentem com a moció al ple de desembre”.

Segons explica Ramón, “tenim molt clar que la situació econòmica de molts veïns i veïnes del nostre poble és insostenible i que els deutes, i la manca d’ingressos, porten a les persones a l’exclusió social. Però condonar un deute que un ciutadà tinga per impagaments al municipi, i fer-ho a canvi de treball, considerant-lo com la prestació personal, voluntària, en determinades activitats d’utilitat pública, amb interés social i comunitari, que tampoc supose la substitució d’un lloc de treball, pot ser alivie les maltretes economies de moltes persones”.

“El treball en benefici de la comunitat és una ferramenta emprada des de fa anys per l’administració de Justícia per a condonar sancions econòmiques. En aquest sentit, som coneixedors d’experiències similars a la proposada que ja estan aplicant-se en ciutats com Girona, on el consistori té una ordenança reguladora de l’execució alternativa al pagament de deutes amb la Hisenda municipal. Per això amb aquesta moció, que esperem que la resta de grups municipals ens consensuen, pretenem que a Paterna es resolen situacions d’emergència social. Proposem que es cree una norma que permeta substituir, en circumstàncies justificades, un deute municipal amb la prestació de treballs”.

“La condonació del deute a canvi de treball en benefici de la comunitat s’haurà de regular amb un informe tècnic realitzat pels serveis socials municipals. Informe que determinarà els criteris i requisits que hauran de complir els sol·licitants i les tasques que poden dur a terme. Per això, si la proposta ix endavant, l’Ajuntament ha d’iniciar immediatament l’estudi per a definir les àrees municipals on la ciutadania sol·licitant podria fer els treballs”.

“A més a més, cal que el consistori es comprometa a dissenyar itineraris d’imserció socio-laboral que siguen per aplicar als casos que els serveis socials municipals consideren. Evidentment per a fer tot això és imprescindible que l’Ajuntament de Paterna dote de recursos econòmics i humans a l’àrea de Benestar Social, de manera que la proposta que fem es puga complir totalment”.

“Per tot això, i perquè és un recurs per afavorir la imserció social de persones en risc d’exclusió per deutes amb l’administració local, confiem en que ixca endavant al ple de desembre”, conclou Juanma Ramón.

Publicacions digitals: NAP I COL, LAS PROVINCIAS, LA VEU PV, HORTANOTICIAS, EL MERIDIANO, EL PERIÒDIC, EL PUNT,