• Compromís per Paterna es posa a disposició de la jutge per a remetre la documentació necessària

El candidat i portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, afirma que “des que el passat mes de juliol Fiscalia obrira una investigació penal per possible delicte contra el patrimoni històric de la Vila Romana del poble, l’escenari ha evolucionat prou. Ara ens trobem amb que el Ministeri Fiscal ha tirat endavant i ha denunciat com a imputats als representants legals de SUMPA. I la jutge ho ha admés, demanant una pericial del jaciment arqueològic i els danys que patix aquesta troballa”.

Per a Ramón, “Compromís per Paterna portem molt de temps demanant responsabilitats sobre la desprotecció del nostre patrimoni històric, representat per la Vila Romana. Un patrimoni que ha estat i està sotmés a l’abandó de l’equip de govern del PP, fins i tot arribant a inundar-se quan les tempestes de setembre de 2012”.

“En aquest sentit, recordem que el PP, tant a l’Ajuntament com a la Conselleria, varen permetre la construcció de dos edificis sobre la troballa, amb un aparcament soterrani que ha suposat la destrucció irreversible d’una part del jaciment. I a això s’afegeix que l’empresa municipal SUMPA és propietària d’una parcel·la ubicada dins del sector RIO, on també hi ha restes romanes incloses dins del conjunt de la Vila Romana. Parcel·la on no s’ha construït però on les restes arqueològiques estan a la intempèrie des de 2010, amb una evident i creixen degradació que pot acabar amb la seua destrucció irreversible”.

“Per això, des de Compromís, veient que el PP ignorava els nostres requeriments per a protegir la Vila Romana, presentàrem la documentació necessària en Fiscalia per tal que decidira si hi havia o no responsabiltiats sobre el patrimoni, ja que la destrucció, l’abandó i la degradació del patrimoni arqueològic de la Vila Romana de Paterna és evident i està documentalment contrastada”.

“Des de l’inici de la tramitació urbanística del sector RÍO, Compromís ha estat alertant de les irregularitats, fins al punt de forçar la creació d’una comissió d’investigació en 2011 que va ser tancada en fals, però on es va constatar l’aprofitament urbanístic en excés que se li atorgava al promotor i que va ser ratificat per la Fiscalia, a instàncies de la qual s’exclou del sector la superfície del carrer Crist de la Fe que, tot i ser òbviament públic, s’havia posat com a propietat de Proyectos Paterna”.

“Paradoxalment, el PP en compte de corregir aquest aprofitament, proposa al ple de demà dimecres una reordenació del sector per tal d’excloure la superfície del vial públic, mantenint l’aprofitament i per tant el benefici al constructor”.

“La Vila Romana de Paterna segueix agonitzant tant per l’acció de les administracions implicades en la tramitació urbanística del sector RIO, com per l’omissió del compliment dels preceptes de conservació, protecció i posada en valor de la troballa per part de les administracions implicades, tal i com arreplega la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural Valencià”.

“La desídia, desinterés, incompetència i incapacitat del PP per a preservar el nostre patrimoni ha fet necessàries la intervenció del Ministeri Fiscal i ara de la jutge per a que es determine qui s’ha de fer càrrec de la protecció, restauració, conservació i musealització del nostre patrimoni local, així com determinar les responsbilitats legals de qui ha permés la destrucció amb la malifeta urbanística del sector RÍO i l’abandó i degradació de la troballa arqueològica en la parcel·la de SUMPA que explica l’origen romà del nostre poble”, conclou el regidor Juanma Ramón.

Publicacions digitals: LEVANTE-EMV,