La regidora de Compromís per Paterna, Carmen Gayà proposa que ens “imaginem que un dia ens despertem en un país estrany envoltats de persones a les quals coneixem però a les que no entenem i que, damunt, tot el que trobem escrit són només un conjunt de signes sense cap mena de significat per a nosaltres. Si romanguérem així durant molt de temps, acabaríem desconnectant de la realitat i tancant-nos en un món interior cada vegada més inaccessible per els demés. Però si en este món imaginari” que ens proposa la regidora de Compromís “algú ens ensenyara a comunicar-nos a través de dibuixos intel·ligibles per a nosaltres, a través d’uns pictogrames i que estos estigueren repartits per totes bandes, acabaríem orientant-nos i agafant autonomia en este país estrany”. Amb esta metàfora, Carmen Gayà explica com se senten les persones amb dificultats comunicatives i al mateix temps de quina manera es podria donar solucions, d’una forma no excessivament costosa, a les seues situacions.
Des de Compromís per Paterna defensen que cal crear un equip de treball en el qual podrien estar entitats educatives del municipi, com el CEE Francisco Esteve, però també entitats o professionals externs vinculats al món de les necessitats educatives especials i dels sistemes de comunicació alternatiu i augmentatiu. Estos professionals haurien d’avaluar la forma més idònia d’implantar un sistema municipal de pictogrames que faciliten la senyalització en Paterna. Este equip també hauria de detectar els llocs i indrets més aconsellables per a implantar esta forma de comunicació que conformen recorreguts orientatius per a donar autonomia a persones amb dificultats comunicatives ordinàries.
Segons la regidora, “des de Compromís sempre hem volgut fer de Paterna una ciutat amable, una ciutat integradora per a totes les persones que l’habiten. Per això fem propostes de polítiques d’inclusió d’aquells col·lectius que, normalment, acaben quedant-se fora de la presa de decisions”.