Leoncio Badia va ser un republicà represaliat que hagué de “pagar” la seua militància política soterrant a aquelles persones que eren assassinades al terrer pel règim franquista.

Juanma Ramón: “La història està plena de persones que donaren exemple amb la seua humil aportació. En este sentit és un honor poder homenatjar a una persona que jugant-se la vida identificava les persones afusellades”

L’any 1939, una vegada finalitzada la Guerra Civil espanyola, començava un episodi de repressió, sense precedents, a Paterna. Encara queda una de les ferides més sagnants generades per la brutalitat del règim franquista: més de 2.200 persones foren afusellades al paretó del terrer i moltes d’elles abandonades a foses col·lectives privant als familiars de poder soterrar als seus dignament.

Com a contraposició a la crueltat, ens trobem amb Leoncio Badia Navarro, republicà represaliat pel règim i condemnat a soterrar als seus companys assassinats al terrer. Malgrat la por, Leoncio intentava ajudar als familiars de les víctimes. De vegades avisant-los, altres deixant a les butxaques de la roba dels afusellats xicotets detalls per a que en un futur pogueren ser identificats pels familiars. D’esta manera, exhumació rere exhumació de foses ens trobem amb estes pistes que Leoncio Badia, amb valentia, ens deixà per a poder reconèixer a les víctimes d’aquell règim inhumà.

Juanma Ramón, portaveu de Compromís per Paterna: “La història, amb majúscules, molt sovint, està construïda a partir d’estes històries amb minúscula. Històries menudes com les botelletes de vidre que Leoncio ficava dins la roba dels assassinats amb el seu nom per a que poguera ser identificat en el futur. En Compromís pensem que persones com este paterner que va haver de pagar la pena de soterrar als seus companys ideològics assassinats pel règim feixista, han de rebre un homenatge per reconèixer la seua humanitat i vàlua”.

Per tot això, Compromís per Paterna, proposa que l’ajuntament  faça un homenatge i reconeixement pòstum a Leoncio Badia Navarro, li pose el seu nom a la plaça en la que es troba el cementeri de Paterna i col·loque  una placa explicant la seua figura.

“Seguim rescatant de l’oblit aquelles persones que mereixen un reconeixement per la seua lluita contra el feixisme. Tot el poble havia de conèixer i sentir-se orgullós de transmetre històries com la del paterner Leoncio Badia” conclou Juanma Ramon.