La formació torna a denunciar l’incompliment de l’acord plenari d’abril de 2018 que reconeix la figura del soterrador republicà Leoncio Badía

Paterna és un trist referent de la repressió franquista, on es van afusellar a 2.238 persones, ara, afortunadament, és un referent per les actuacions per la recuperació de la seua memòria i reparació de la seua dignitat, gràcies a la col·laboració del govern valencià de la Generalitat i a l’impuls de les associacions de familiars. “Resulta inadmissible que un homenatge tan necessari per al poble de Paterna i per a les víctimes del franquisme es demore tant de temps”, indica el regidor de la coalició, Juanma Ramón.

Des de la formació valencianista informen, una vegada més, que des del passat mes d’abril de 2018 hi ha una moció aprovada per tots els grups municipals, i presentada a instàncies de Compromís, en la que s’instava a l’Ajuntament a realitzar un homenatge a Leoncio Badía, així com posar el seu nom a la plaça d’entrada al cementeri de Paterna. “Tots els grups polítics van reconéixer així el paper de Leoncio Badia en el procés actual de recuperació de la memòria i la dignitat de les persones assassinades pel franquisme. No es tracta d’una moció que tinga una dificultat màxima o un treball molt complicat, simplement es tracta de canviar el nom de la plaça on està el cementeri, posar una placa de reconeixement a la figura de Leoncio i fer un merescut homenatge, que açò tarde vora dos anys és difícil d’entendre per a qualsevol”, manifesta al comunicat la formació.

Segons Compromís, Leoncio recorda la crueltat i la perversió amb la qual actuava el règim franquista. Republicà represaliat pel règim, que va haver de “pagar” la seua militància política exercint de soterrador d’aquelles persones que eren assassinades al terrer. Malgrat el sistema repressiu, malgrat la por, Leoncio intentava ajudar als familiars de les víctimes, de vegades avisant-los, altres deixant a les butxaques de la roba dels afusellats xicotets detalls perquè en un futur pogueren ser identificats pels familiars. D’aquesta manera, exhumació rere exhumació de foses, ens trobem amb estes pistes que Leoncio Badia va deixar per a poder reconéixer a les víctimes d’aquell règim inhumà.

En aquest sentit el regidor de Compromís, Juanma Ramón, ha volgut destacar que “sense la valentia i la humanitat demostrada per Leoncio no haguera sigut possible traslladar als nostres dies el testimoni que ha permés a tantes famílies conéixer la destinació de les seues víctimes, és necessari fer virtut amb la figura de Leoncio, sense deixar passar més temps, sense més mitges tintes, és l’hora de què Leoncio ocupe al nostre poble el lloc en la història que es mereix, el lloc que ens recorde el que va patir Paterna de mans dels qui varen imposar la mort enfront de les idees, dels que varen fer que Paterna entrara en la trista i negra història de la repressió i de la crueltat.

Per concloure, Compromís per Paterna informa que a la seua pàgina web, la gent podrà fer el seguiment de les mocions que hem presentat i del seu grau d’execució, “no serà per nosaltres que la ciutadania de Paterna no siga coneixedora del que el govern compleix o no compleix”, asseveren.